fbpx

Krusenberg Herrgård

March 8, 2022
March 8, 2022 Lars Holmberg
"Bastun ligger belägen längst ut på udden och den överträffar våra förväntningar."

Huvudbyggnaden är pampig, belägen på en liten kulle och inredd med många fina detaljer.

Vi kliver på en buss i Uppsala och möts av en glad och trevlig chaufför som berättar att vi hamnat helt korrekt och på uppsalatrafikens vackraste busslinje. Linje 101 mellan Uppsala och Knivsta går till Krusenberg herrgård vilket gör det relativt enkelt att ta sig från huvudstaden med lokaltrafik.

Vi väntar med spänning på allt det där vackra medans bussen letar sig ut bland kvarteren i studentstaden. Plötsligt, bara en busslängd bort från en studsmatta i en vanlig villaträdgård ser vi landskapet förändras och vi befinner oss på landsbygden. Lindar, stora gamla gårdar, pudriga fält och rovfåglar spanar vi utanför rutan under färdens gång.

En vacker vinterpromenad

Vi kliver av bussen lite mitt i ingenstans och får en vacker promenad den sista biten genom en ca kilometerlång allé fram till Krusenberg herrgård. Bor man på herrgården får man njuta av att gå omkring på välskötta stigar prydda med låga fruktträd, området är vackert och beläget på en udde vilket nästan ger en känsla av närhet till havet. 

Huvudbyggnaden är pampig, belägen på en liten kulle och är inredd med många fina detaljer. En uppstoppad uggla vaktar baren på övervåningen och ett porträtt av Karl XII dödsfärd berättar lite om vår historia. Här bor även Vita damen en trappa upp. Många ska ha sett henne stryka omkring här på nätterna och man dukar fortfarande hennes plats till middagen i en av de många vackra salongerna utrustade med med kakelugnar.

Vi hittar oss till receptionen som ligger i en egen byggnad med en liten bar och lounge med öppen eld. Här finns även rummen vi besökare får göra oss hemmastadda i. Det är Hotellstandard med en viss herrgårdskänsla även om denna byggnad är bra mycket nyare och mer modern än herrgården.

Efter incheckningen skyndar vi ned mot vattnet och får en njuta av en vacker solnedgång innan det är dags att prova bastun vi är så nyfikna på. Krusenberg stoltserar nämligen med en vedeldad bastu vilket kan höra till ovanligheterna på anläggningar som denna.

Vedeldad bastu med kallbad

Bastun ligger belägen längst ut på udden och den överträffar våra förväntningar. Den är stor men ändå mysig med panoramafönster och en väl tilltagen kamin. Utanför finns ett stort trädäck med en trappa som leder ned till en brygga som leder ut i Mälarens innersta vik vilket leder till att vi blir alldeles förtjusta.

Det är februari men badandet hålls i liv med hjälp av en cirkuleringspump som håller vattnet öppet vid bryggan. Det är bra kallt i vattnet kan vi lova men vad gör det när det elden sprakar så fint inne i bastun. Vi njuter och mår riktigt gott här.

En middag med Vita damen

Uppfriskade av bastun byter vi om och går upp till herrgårdsbyggnaden och blir visade till ett mysigt bord i en av salongerna. Den vegetariska menyn överraskar genom att vara långt mer smakrik och god än vad den först kunde verka i menyn eller se ut på tallriken. Vi fick bakade rödbetor med Chèvre till förrätt och även vinlistan imponerar – Bland de röda vinerna fanns guldkorn som hette Odyssé ifrån Rhônedalen och även ett gott Argentinskt Malbecfynd från Bodega Piedra. Man kunde tro att vi var i ett lite varmare vinodlande land för en stund. Till varmrätt bjöds det på en väldigt god Ragu gjord på svenska ärtor med haloumi, zucchini och örtmajonnäs. Middagen avslutades med champagnepraliner som även de överraskade på ett positivt vis. 

En vacker herrgård, inuti och utanpå

Man vill helst vara i herrgårdsbyggnaden som både är ombonad och bjuder på många överraskningar. Det finns gott om utrymme att hitta sin egen plats i någon salong där man kan sitta och sippa på en drink och kika ut över gården genom fönstren. Det finns även ett stort biljardbord man kan roa sig med och padelbanor och ett pingisbord någonstans som vi inte hann med att försöka hitta.

Omgivningarna är vackra med en stor trädgård inramad av vatten på båda sidor som när vi besöker den blivit till en isbana. Fruktträd kantar stigarna men vackrast är nog de säkerligen sekelskiftesgamla träbyggnaderna prydda med lockläktspanel nere vid vattnet. 

Vi avnjuter en god och gedigen frukost med vacker utsikt i den mysiga herrgårdsbyggnaden innan vi ska packa ihop och bege oss tillbaka mot staden. När vi checkar ut öppnar sig en möjlighet och helt plötsligt sitter vi där nere vid vattnet i bastun igen och får njuta lite till av anläggningen på vad som känns som “lånad tid” nästan, innan vi måste bege oss åter till stadens stök och stoj.

KRUSENBERG HERRGÅRD

En mysig herrgård med god mat och fantastisk bastu vid mälaren

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Skribent & Livsnjutare - KURATORN | Webb

Lasse har över 20 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation. Hjärtat ligger i Norr och han arbetar tätt med turismen där även om han nu huserar mest i söder. Bland de många passionerna finns musik, bastu och golf speciellt nära hjärtat. Alltid öppen för nya utmaningar och äventyr och älskar att träffa nytt folk.

, , ,

Lars Holmberg

Lasse har över 20 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation. Hjärtat ligger i Norr och han arbetar tätt med turismen där även om han nu huserar mest i söder. Bland de många passionerna finns musik, bastu och golf speciellt nära hjärtat. Alltid öppen för nya utmaningar och äventyr och älskar att träffa nytt folk.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss