fbpx

Ystad Saltsjöbad

September 26, 2022
September 26, 2022 Hanna Felixon
"Då vi öppnar dörren undslipper vi oss ett hänfört åh!"

Ystad Saltsjöbad - spahotell med extra allt

Efter att ha provat vågsurfing i de lätta vågorna utanför de otroligt vackra, långa sanddynerna vid Knäbäckshusens strand, checkar vi lyckliga och sandiga in på Ystad Saltsjöbad. Vi ser oss omkring i den spatiösa och inbjudande lobbyn. De omsorgsfullt och omtänksamt upphängda regnjackorna och gummistövlarna som finns till låns vid entrén känns nästan aparta i den strålande och närapå tropiska sensommarvärmen, men blir en fin påminnelse om den annalkande hösten och regnen som följer med den. Då passar det alldeles utmärkt att krypa upp framför receptionens brasa i de stora fåtöljerna i väntan på att få checka in på hotellet.

Personalen som tar hand om oss är väldigt trevliga och verkar genuint intresserade av våra Österlenäventyr. De visar oss genom hotellbyggnadens stora och många salar upp på andra våningen där vi har vår minisvit. Då vi öppnar dörren undslipper vi oss ett hänfört åh, när vi möts av den storslagna havsutsikten som glittrar emot oss utanför de uppslagna dörrarna till en liten, fransk balkong. Ovanför dubbelsängen svävar en djupröd välkomstballong medpraliner knutna i ena änden, och på soffbordet vid den vita soffan står en kyld flaska bubbel och väntar på oss. Vi skulle vilja stanna flera dygn bara i det fina, ljusa och vilsamma rummet men är så nyfikna på resten av hotellet och dess spa så rummet får vänta.

Lockande kombination av spa och nattklubb

Ystad Saltsjöbad känns både som ett klassiskt och mycket stilfullt, skandinaviskt badhotell från 1800 talets slut och som en sofistikerad men mörk nattklubb i södra Europa. Mycket av den ursprungliga 1800-talskänslan finns kvar i stuckaturer och stora ljusa salar med glasverandor mot havet, väggarna pryds av fantasieggande porträtt från svunna badgäster iklädda heltäckande baddräkter, stora hattar och yviga mustascher, vinden leker i ljusa gardiner som böljar sakta framför vidöppna fönster och gäster med badrockar spankulerar förbi i sakta mak.

En rökig whiskey efter badet?

Samtidigt spelas housemusik vid den större utomhuspoolen av kvällens DJ, det skålas i drinkar och bubbel i solbäddarna och i poolerna och både shuffleboard, pingis, fotbollsspel och biljard finns i de inre barerna utanför entrén till Lido Spa. Dessutom har Ystad Saltsjöbad flera restauranger att välja på med olika inriktningar – omöjligt att tröttna på! Den mörkare cocktailbaren Nero med chesterfieldfåtöljer och soffor bidrar till nattklubbskänslan och där skulle vi gärna tillbringa en stormig höstkväll med varsin rökig whiskey medan havet piskar mot den långa bryggan utanför.

Men ännu ger den sena augustieftermiddagen extra allt i form av sommarvärme nära 30-graderssträcket och strålande sol som glittrar i vågorna utanför. Vi blir helt förälskade i den ljusa och trots utomhustemperaturen svala glasverandan där Lido Lounge är belägen. Här finns höga sköna solsängar på rad utmed de generösa fönstren och vi blir liggande på varsin bädd i säkert en timme och njuter både av ljudet och känslan av havsbrisen. Utsikten över bryggan och de öppna havet utanför är helt enkelt magisk. Lido Lounge är även en av Ystad Saltsjöbads 4 restauranger, där man kan njuta av bubbel och asiatisk mat från sängen och de mjuka sofforna innan man går en trappa ner och upplever poolerna eller bastun med havsutsikt i Lido Spa. Spat har också lite mer kontinentala öppettider och tar emot gäster fram till midnatt, något som vi tycker är ett stort plus i kanten.

När man går genom entrén till Lido Spa finns en gång som ger intrycket av att leda rakt ut i havet, med förlängning i den långa badbryggan som slutar i vågorna. På vägen passerar man både varma och kalla pooler och en bastu med stort fönster mot det öppna havet där Polen är nästa land i sikte. För den som istället föredrar inomhusbad finns även inomhuspooler i varierande storlek, med en stor variant som omges av samma generösa fönsterpartier som Lido Club. Dessutom finns den privata och bokningsbara spa-oasen The Creek Experience för den som vill uppleva badritualer från flera av jordens hörn med en privat spa-guide. Den tar endast emot 6 personer åt gången och har känslan av ett turkiskt eller marockanskt bad omgärdat av regnskog. Tyvärr är den delen av spa:t helt fullbokad vid vårt besök men vi hinner i alla fall kika in och det ser både riktigt fint och intimt ut med vackra kakelmiljöer och gulddetaljer i flera olika sorts ångande rum.

Svartkonst och överraskningar för sinnet

Efter att ha kastat oss i vågorna och hunnit med alla pooler och bastur blir det först en fördrink på verandan mot havet, innan vi tar varandra under armen och promenerar till Strandvillan, hotellets fristående restaurang några hundra meter från huvudbyggnaden. Här känns det som att komma hem till någons träveranda, med privat kock i det öppna köket. Vi blir mycket väl omhändertagna av Strandvillans sommelier Alexander Hedman som bjuder oss på varsitt välkylt glas Louis Roederer Collection 242: riktigt god och porlande champagne på druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Meunier. Till det får vi Nocellara-oliver som inte går att sluta äta, focaccia och danskt smör.

Vi blir rekommenderade Kockens val av meny som inleds med Coppa från Slaktare Pierre, han beskrivs av vår sommelier som en svartkonstnär med den bästa charken som finns. Sedan får vi stenbitsrom med potatis och syrad grädde, samt för mig som mest äter vegetariskt: sotad vitkål, kålrabbi och yoghurt. Sedan flyttar vi in från verandan och serveras huvudrätten piggvar som smälter i munnen med smörsås och säsongens grönsaker. Till det dricker vi ett Côte du Rhone på druvorna Grenache och Syrah med namnet Franck Balthazar från 2021 samt ett Riesling från 2002 med namnet Querbach. Båda vinerna är suveränt goda och presenteras omsorgsfullt av Alexander. Till mellanrätter som varvas under kvällen får vi smaka både osten Tegel från Almnäs Bruk i Hjo samt senare Labneh från Malmö. Finalen på menyn blir marinerade jordgubbar med fläder och yoghurtsorbet ackompanjerade av ett glas Labour de Solis på druvan Sauvignon Blanc. Dessertvinet är utanför vinlistan men passar väldigt bra till avslut: precis lagom sött och med en mjuk mandelton. Vi kunde inte vara nöjdare med vare sig maten, miljön eller mottagandet. De kalla och varma serveringarna ihop med de små rätterna kommer som smaksensationer som både överraskar och gör oss förtjusta. Vår fotograf tar adjö av Strandvillan genom att säga att hon knappt vet när hon sist åt så god mat. Högre betyg än så kan man knappt få!

Efteråt väntar ett nattligt dopp i de uppvärmda poolerna under bar sommarhimmel och grönskande murgröna och varsin drink i soffan på Lido Café och Playground medan vi betraktar några biljardspelande gäster, innan vi kryper ner under det stora, fluffiga täcket i vårt vackra rum.

Frukostbuffé i toppklass på Ystad Saltsjöbad

Nästa morgon inleds med bad från den långa bryggan och bastu med vacker utsikt innan vi får avnjuta en av de bästa hotellfrukostar vi varit med om! Allt finns. Goda, hemmagjorda smoothies i flera tappningar på flera sorters bär, gott kaffe, bakverk och fruktsallad, många sorters bröd, yoghurt och rostad müsli och chiapudding med kokos och blåbär är bara några av de kalla godsakerna som bjuds på den stora buffén. Sedan finns amerikanska pannkakor, ägg, portabello och skogschampinjoner bland de varma godsakerna och vi närapå rullar fram när vi checkar ut vid 11. Ändå hinner vi med en mindre sallad på räkor och avokado vid utomhuspoolen innan vi vinkar adjö till Saltsjöbadet och tar tåget hem till Stockholm igen.

Men vi kommer absolut tillbaka till hösten, då vi ser fram emot varma bad och shuffleboard, whiskey på Nero och liggande middag på Club Lido. Och såklart ett besök utan sandiga fötter till de stora fåtöljerna framför brasan i receptionen innan vi byter om till regnjackor och stövlar och upptäcker Österlens pärla i höstskrud.

YSTAD SALTSJÖBAD

Spahotell på Österlen med extra allt

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss