fbpx

Stationen Ystad B&B

September 26, 2022 Hanna Felixon
"Perfekt att sova på stationen för tidig avfärd och sen ankomst!"

Fantasieggande med alla de resenärer som passerat under flera århundraden på den gamla stationen.

När man kommer med tåget till den vackra sommarstaden Ystad en sen sommarnatt är det helt perfekt att checka in på Stationen Bed and Breakfast. Precis som namnet antyder, ligger hotellet precis ovanpå tågstationen och man är alltså “hemma” direkt när man kliver av på perrongen. Sena ankomstkvällar och tidiga avfärdsmorgnar är det precis vad en resenär behöver.

Trots att hotellet ligger bredvid tågspåren är det väldigt lugnt och tyst i receptionen i den före detta stationsbyggnaden från 1865. Incheckningsdisken utgörs av den gamla biljettluckan och bakom glaset står antika resväskor, koffertar och hattlådor uppstaplade och bidrar till stämningen. Här är det resan som står i fokus, och vi blir direkt förälskade i de små detaljer som genast för tanken till alla de människor som måste ha satt sin fot på den gamla stationen. Vilka var de, hur såg de ut, vilket liv levde de, vad lämnade de bakom sig och vart skulle de fara? Det är lätt att fantisera om svunna tider när vi går under stationens högt välvda tak och tar trapporna upp till översta våningen där vi har vårt rum för natten.

Det stora takfönstret står på glänt och där utanför kan vi höra havet. Vi har utsikt mot den större bryggan där färjorna mot Polen har sin natthamn, och deras lyktor lyser upp augustihimlen. Natten är varm, närapå tropisk. Det rymliga rummet med träbjälkar, snedtak och rå-tegel är både stort och mysigt, med fåtöljer och bekväma sängar. Trots att verksamheten mest bedrivs som bed and breakfast, med tillgång till kök och kylskåp i de allmänna utrymmena, håller Stationens Bed and Breakfast verkligen hotellstandard och känns både bekvämt och generöst.

Middag vid strandkanten

När vi vilat benen en stund uppflugna i våra sängar, bestämmer vi oss för att fånga de sista strålarna från kvällssolen och tar en kort promenad längs kajerna till småbåtshamnen. Trots att semestern och sommarlovet sjunger på allra sista strofen, är hamnen fortfarande helt full av segelbåtar och semestrande danskar som strosar längs den långa bryggan ut till havs.

Vi sätter oss för en sen middag på en av serveringarna precis i strandkanten, och njuter av gott vin och den svalkande brisen från havet. Himlen färgas rosa och aprikos över de långa, mjuka sandbankarna och den ljumma kvällsbrisen smeker vår hud när augustikvällen går över till en av årets sista sommarnätter.

Frukostbuffé i den anrika väntsalen

Nästa morgon innan avfärd väntar en stor frukostbuffé i den antika väntsalen. På disken står både ägg, frukt och flera sorters pålägg uppdukat, liksom kaffe i termos och flera sorters fil och flingor. Vi sätter oss i ett av de välvda fönstren mot hamnen och betraktar resenärer på väg till andra sidan Östersjön. Som sagt, här på Stationen i Ystad är resan och äventyret i fokus och det passar oss upptäcktsresande genom Sveriges alla pärlor mycket, mycket väl.

STATIONEN BED AND BREAKFAST YSTAD

B&B med hotellstandard och spännande historia

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss