fbpx

Hesselby slott

June 6, 2022 Hanna Felixon
"När vi vänder oss om för att vinka adjö gnistrar det vackra slottet nästan förföriskt mot oss i solskenet. "

Hesselby slott har en utpräglad musikprofil, med rum som är hyllningar till flera av Sveriges mest folkkära artister.

Vägen ut mot Hesselby Slott går mellan Stockholms västra förorter. När vi passerat avfarten mot Råcksta och Vällingby Centrum står det plötsligt där, mitt i en vacker park, omgivet av Hässelby Gårds punkthus från 1950-och 60- talen på ena sidan, och Brommapojkarnas hemmaplan på andra sidan. I mitten ligger herresätets barockträdgård med sina välskötta labyrintiska buskformationer. Kontrasterna mot omgivningarna är slående, när vi vandrar allén upp mot det vackra slottet som skimrar svagt rosa i den varma majsolen.

Hesselby Slott härstammar från mitten av 1600-talet och bestod ursprungligen av 3 våningar, men den ödesdigra branden som härjade på slottet år 1721 förstörde dess kyrkorum och värdefulla bibliotek på översta plan. Till dags dato är det därför bara två våningar som återstår. Salarna på övre våningen är dock mycket fina och där vill vi gärna tillbringa många pratstunder. Receptionen på nedre plan består av ett väl underhållet antikt taffelpiano under glas, som sätter tonen för hela vår upplevelse. Vad passar bättre för Sveriges musikslott än en sådan receptionsdisk? 

Musiktemat genomsyrar slottet

Musiktemat märks också tydligt på våra hotellrum, båda belägna i varsin flygel i anslutning till huvudbyggnaden. Vi får det rum som tillägnats artisten Robyn, och vårt sällskap får checka in i Aviciis hyllningsrum. Båda är inredda i var sin stil som har anknytning till artisterna. Vårt rum är litet och ljust, med snedtak och inredning som andas 1990-tal, då Robyn slog igenom. Det är saccosäckar och sängbord i vit plast som påminner om amerikanska Apples stilrena design som syntes på företagets tidiga produkter. På ena väggen hänger porträtt från en av Robyns konserter och bredvid två krokar i form av vita tårar eller vattendroppar. Badrummet är ljust och helkaklat, med ett fint handfat och fönster med utsikt mot orangeriet och omgivningens prunkande kolonilotter.

Avicii:s rum är något större, med mörkare toner och en specialprintad 10 000 kronorssedel med stjärnans ansikte som pryder ena väggen. Fler artister har förärats varsitt hyllningsrum: här kan man checka in hos Monica Zetterlund, Pernilla Wahlgren och E-type. Eller varför inte Dregen, Roger Pontare, Birgit Nilsson eller Tomas Di Leva? Alla rum har utformats som en flirt till våra allra folkkäraste musiker och DJ:s och på hotellets hemsida kan man till och med se en del av dem på plats i sina rum och läsa deras tankar om slottet och de rum som uppförts i deras ära.

Vackra omgivningar som bjuder på kontraster

Vår vana trogen kastar vi packningen på hotellsängen och ger oss ut för att utforska och fotografera omgivningarna. Det är en vacker och behändig trädgård, med både gamla träkåkar och ett stort orangeri på ägorna. För den som älskar vatten finns strandpromenaden som sträcker sig mellan Riddersvik ända fram till Tranebergsbron på 10 minuters promenadväg från slottet. Kanaanbadet med hopptorn och stora gräsytor eller Hässelbys största badplats, Maltesholmsbadet, med sina sandstränder och beachvolleyboll ligger också alldeles i närheten. Vi väljer dock att sätta oss i kvällssolen på slottsträdgårdens stentrappa, som vetter mot Brommapojkarnas fotbollsplan, omgivna av lummiga ekar och spirande grönska. Det är spännande att höra fotbollsmatchen som pågår några hundra meter ifrån oss, samtidigt som vi sitter och dinglar med benen iförda våra mest slottsliga finkläder.

Slottsmiddag ackompanjerad av trubadurer

När det blir dags för middag visas vi in i det luftiga Orangeriet som med sina stora, ljusa fönster har utsikt mot koloniområdet och Hässelby Gårds höghus. De vackra trägolven och de stenklädda väggarna utgör en fin inramning till kvällens trerätterssupé som utformats under ledning av kökschefen Patrik Nordlöf, tidigare bas för maten på restaurangen Golden Hits. Musiktemat fortsätter i form av kvällens liveunderhållning från den lilla scenen ett 20-tal meter från vårt bord. Därifrån bjuds vi på många välkända rockklassiker – allt från AC/DC till Kings of Leon, av en duo som skulle göra succé på vilken after ski-resort som helst. Publiken för kvällen är något svårflörtad i början men allteftersom kvällen fortskrider möts de båda trubadurerna av fler och fler hurrarop. Inramningen är något oväntad vid en finare slottsmiddag, men när vi väl anammat konceptet och serverats den riktigt vällagade och kungligt goda maten, blir det en riktigt trevlig afton där till och med vi vågar önska en låt i finalen. Vi får veta att den inte ingår kvällens repertoar, men det gör ingenting. 

Menyn inleds med rökt anka på blomkålspuré för de som äter kött, och en väldigt god rökt kungsmussling på samma bädd för oss vegetarianer. Båda rätterna smakar väldigt bra – för att inte säga utsökt, och kungsmusslingen blir en ny favorit. Till det dricker vi en frisk Riesling från Österrike.

Huvudrätten är enligt vår trevliga servitris en av de godaste fiskar man kan äta; hällad röding med syrad majrova, sparris och mandelpotatispuré. Hon har naturligtvis rätt, den mjälla fisken smälter i munnen. Vi veggisar serveras en len ricottaravioli med spenat och soltorkade tomater. Båda rätterna passar oväntat bra till den lätta italienska Ripasson från Valpolicella. Kvällens meny avslutas med en mycket god fänkålsglass med syltat ingefära och torkad apelsin samt espresso.

Vi är således mycket mätta och belåtna, när vi sedan beger oss till Orangeriets egen bar, döpt efter tidigare delägaren Tomas Ledins hit Sensuella Isabella. Här sitter redan några gäster i de avslappnade fåtöljerna, någon har till och med tagit musiktemat i egna händer och spelar en trudelutt på den stora flygeln. Vi nöjer oss med en hård omgång biljard över generationsgränserna och innan vi går hem till Robyn och Avicii hinner vi med barens egna musikquiz där vi får 13 rätt av 15. Sen snarkar vi gott i våra slottsflyglar hela resten av natten och vaknar utvilade till morgonens goda frukostbuffé. Efter det tar vi en promenad i den vackra trädgården och provar till och med en av dess lövade labyrinter, innan det bär iväg hem igen. När vi vänder oss om för att vinka adjö gnistrar det vackra slottet nästan förföriskt mot oss i solskenet.

HESSELBY SLOTT

Sveriges musikslott

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss