fbpx

Hooks Herrgård

May 12, 2022
May 12, 2022 Hanna Felixon
"Utsikten är mycket riktigt magisk, den vackra sjön och de gröna kullarna går knappt att se sig mätt på."

Belägen vid Hokasjön med sina lummiga öar, grönskande golfbanor ligger fina Hooks Herrgård.

När vi lämnar Ödeshög och kör mot Brahehus fästning väntar en av Sveriges vackraste vägsträckor. Vättern glittrar i den värmande aprilsolen och ju närmare sjön vägen går, desto lättare blir färden. Visingsö ligger först höljt i en blygsam dimma men vid 1600-talsruinerna lättar dimman och vi får en magisk utsikt från fönstret. Vi tar ett beslut där och då att snarast besöka den stora ön som nästan känns overklig där den ligger mitt framför oss. Men denna helg har vi siktet inställt på en annan pärla längs E4:ans väg mot Jönköping. Snart svänger vi av på en lite mindre avtagsväg och möts inom kort av den angenäma synen av Hokasjön med sina lummiga öar, grönskande golfbanor runt ena udden och den vita 1300-talsbyggnaden som rymmer Hooks Herrgård.

Stora ljusa rum med magisk utsikt över sjön

Trots att vi befinner oss ganska nära avtagsvägen är ljudet av badgäster som förtjust frustande kastar sig i den vårkalla sjön, det första som möter oss när vi kliver ut på herrgårdens ägor. Doften av eukalyptusolja följer oss in genom entrén som med sina stora fönster ger oss en försmak av den annalkande sjöutsikten från herrgården och vi blir väl omhändertagna av den trevliga receptionspersonalen. Dags att tvätta av sig resdammet på våra rum. Och vilka rum sen! Stora och ljusa, med generösa ytor och fina soffgrupper samt rymligt badrum med ljusinsläpp från det stora fönstret. Utsikten är mycket riktigt magisk, den vackra sjön och de gröna kullarna går knappt att se sig mätt på.

Flera plus i kanten för Hooks herrgårds spa

Vi svidar om till bästa badkostymen, sveper in oss i de vita frottémorgonrockarna som smart nog är märkta med var sin bokstav på ryggen för att slippa bli ihopblandade med andra gästers rockar, och sen kliver vi in på herrgårdens spa. 1300 kvadratmeter lyx i form av en 25 meter lång inomhuspool, finsk bastu och ångbastu, saltrum, kneippbad och upplevelseduschar väntar innanför entrén. Spabaren är generös utrustad med frukt och vatten till alla gäster samt lättare måltider och drinkar till försäljning. De flesta gäster i den varma källan utanför det stora panoramafönstret åtnjuter en eftermiddagsdrink i form av en Aperol Spritzer eller ett glas Prosecco och vi gör dem sällskap med varsitt glas bubbel och öl. Det är ett stort plus i kanten att det är tillåtet att ta med drycken in i badet och bastun!

Iskallt bad och varma källor

Först väntar ett besök i den finska torrbastun. Utsikten härifrån är lika storslagen och bedårande som från vårt hotellrum, men då vi sitter på hällen hamnar vi i samma läge som vattenytan och det gör vyn än mer påtaglig. När vi suttit där en bra stund och kastat på mera vatten ett antal gånger känner vi oss så modiga att vi springer ut på bryggan och slänger oss i den 7-gradiga sjön. Flera av de andra gästerna, som sitter och njuter av solen i stolar på bryggan och i de två varma källorna som också de är belägna på trädäcket som gränsar till sjön, bemöter våra magplask och vårt frustande med hurrarop. Doppet är snabbt över och när vi kryper ner i den varma källan konstaterar vi att Hooks Herrgård verkligen kan vara stolta över sin bastu och sitt spa. De är bland de bästa vi har besökt hittills på vår upptäcktsresa bland Sveriges herrgårdar och slott: generöst, vackert beläget, och med många olika upplevelser för både kroppen och sinnet.

Fina upplevelser för både kropp och själ

Spatiden är också den generöst tilltagen och vi tillbringar hela eftermiddagen med att rena oss. Den 20-meter långa inomhuspoolen får också ett besök, liksom upplevelseduscharna och ångbadet. För att bli klara i knoppen efter all värme avslutar vi vårt besök med ett dopp och ett dyk i den växelvis varma och iskalla källan utanför torrbastun och känner oss därefter redo för kvällen. Varsin drink i spa-baren hinns också med i solnedgången och vi blir hänförda av de röda strålarna som försvinner över Hokasjöns lugna vatten när vårens första varma eftermiddag övergår till vårens första varma kväll.

 

Trerätters middag värd vilken omväg som helst

Vid herrgårdsmiddagen bänkar vi oss på första parkett i den blånande skymningen och njuter av en trerättersmiddag väl värd vilken omväg som helst. Vårt icke-vegetariska sällskap är lyriska över förrätterna, som består av hummer med kräftor och pilgrimsmusslor, samt ostron med klassiska tillbehör. Den efterföljande kalven med västerbottenkräm får stående ovationer och beskrivs som så mör att den smälter mot knivseggen, medan den halstrade rödingen åtnjuts i absolut tystnad. Se mer om vårt sällskaps upplevelse av Hooks Herrgård på MatMalin.se.

Eleganta vinpaket som lyfter varje rätt

Vi vegetarianer inleder med en väldigt god rökt veganost i tomatbuljong som hälls från en liten gräddsnipa. Särskilt den lite syrliga men ändå fylliga tomatbuljongen med sin umamismak blir en ny favorit. I kombination med sältan i den rökta osten blir det väldigt, väldigt gott. Varmrätterna: tartar på rödbeta med tryffelkräm samt grön sparrispannacotta med grillade primörer har också väl avvägda smaker, men är lite mer åt förrättshållet tycker vi båda. Gott så. De individuella vinpaketen är imponerande väl sammansatta för varje rätt på menyn och lyfter dess smaker på ett elegant och överraskande sätt. Vår kypare är påskdagen till ära iklädd en senapsgul kavaj och guidar oss med proffsig och personlig hand genom hela menyn. Aftonen avslutas med osttallrik från lokala Brostorps Gårdsmejeri, lemoncurdtartlette och passionsfruktsmousse. Vi sitter och avnjuter kvällskaffet och spanar ut i mörkret mot de lummiga små öarna utanför fönstret, när vi förbryllade ser ett upplyst vitt kors till synes mitt i ingenstans på en klipphäll. Med fantasin om vad det kan vara för spännande historier bakom det korset, tackar vi för oss och somnar snart mätta och belåtna i våra sköna sängar.

 

Stor hemlagad frukost med bedårande utsikt

Morgonljuset sprider sin värme över den spegelblanka sjön när vi på nytt bänkar oss mitt i utsikten för att avnjuta en riklig frukost full med godsaker som färsk exotisk frukt, hemlagad chiapudding, hälsoshots och hembakat bröd. Vi får till och med varsin takeaway-mugg med kaffe av den pratsamma serveringspersonalen, att avnjuta på vår drygt tre timmar långa färd hem. Och Hooks Herrgård är så väl värt vilken omväg som helst. Hit återvänder vi gärna, för att ta en välbehövd paus om färden bär söderut mot Jönköping och Visingsö igen.

HOOKS HERRGÅRD

En fin herrgård med god mat, vacker utsikt och fantastiskt spa beläget vid Hokasjön

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss