fbpx

Fyrhuset på Kronholmen

June 26, 2023
June 26, 2023 Lars Holmberg
"Fetaliebröderna som ansågs vara hänsynslösa sjörövare har sannolikt också grillat just här någon gång runt år 1395, historiens vingslag adderar till upplevelsen. "

Här finns utan att skräda med orden ett genuint golfparadis.

Vi är 3 glada som anländer färjeläget i Nynäshamn denna vårdag; Tomas som står för golftalang, Johannes som bistår med foto-/videokonst och jag, Lasse som “lurat” med dem och skriver dessa ord om säsongens första och omåttligt efterlängtade golfresa som går till Gotland.

Färjan med Destination Gotland mellan Nynäshamn och Visby tar ca 3 timmar och är ett väldigt trevligt sätt att resa. Här finns restaurang och en massa olika avdelningar för att passa både den som behöver jobba, den trötta eller den hungriga och sällskapssjuka.

I butiken finns gotländska souvenirer och godsaker, man kan boka hytt eller vilstol och det bjuds på film för den som vill koppla av. Vi äter hamburgare, tar en öl, spelar kort och pratar förväntansfullt om hur bra vi såklart kommer att prestera på golfbanan…  Så resan är snabbt avklarad.

Ett golfparadis

Resan till Kronholmen och Visby GK från färjeterminalen tar ca 25 min med bil och känslan av att ha lämnat fastlandet är slående. Naturen är annorlunda, vindpinad och väldigt vacker.

Ankomsten till Visby GK är ännu vackrare. Vägen in kantas av 8:e och 9:e hålet och vi ser inte ut att bli besvikna när det gäller golfen. Vi bjuds på en rundtur av anläggningen och får även träffa restaurangpersonalen som ska visa sig mycket tillmötesgående och hjälpa oss att fylla på med välsmakande energi mellan golfrundorna. Här finns utan att skräda med orden ett genuint golfparadis. Välskött, trevligt och med allt man kan önska sig i golfväg. Välsorterad golfshop, generöst med övningsområden och t.o.m en 13-håls puttingbana som omsluter klubbhuset och restaurangens uteservering.

Fyrhuset – anno 1800

Vi checkar in i det renoverade Fyrhuset som har anor från 1800 talet och ligger längst ut på Kronholmen. Vi förstår direkt att vi kommer att stortrivas och sova gott under helgen. Fyrhuset är litet men fräscht och mysigt. Här finns dusch och toalett, sovplats för 4 och man kan laga enklare mat. Men det är såklart läget och den oslagbara utsikten över havet och Karlsöarna som gör detta boende unikt.

Fyrhuset är byggt på grunden av den gamla fyren med anor från 1890 och just utanför burspråket ramar resterna av den typiska rundmurningen från det gamla fyrtornet in utsikten.

Men nu är det hög tid att prova säsongsformen på banan. Vår fotograf som nyligen blivit inlurad i den ädla sporten golf får gå sin första riktiga runda på en av Sveriges bästa golfbanor. Tempot är ganska högt men inte alls så att det blir påfrestande för någon annan än just vår fotograf kanske…

Vi besöker Visby GK i mitten av april men skicket på banan är ändå fantastiskt. Allt är fint och välskött och även om naturen inte riktigt vaknat ännu är banorna gröna och fina.

De 18 hålen slingrar sig över Kronholmen och de hålen som går längs Östersjön är helt magiska. Vi bjuds på utmanande golf och vackra vyer om vartannat. Det känns lite i kroppen när vi kommer in mot 18:e hålet som är det vackraste man kan tänka sig. Här har man havet som kuliss längs hela hålet och bortanför green ser man det 19:e hålet, Kronholmens restaurang locka med sin uteservering. 

Stegräknaren säger att vi gått ganska precis en mil när vi är klara så det är fruktansvärt skönt att bara slå oss ned med en svalkande dryck och njuta av utsikten i vetskapen om att vi inte behöver transportera oss just någonstans alls utan bara parkera oss i Fyrhuset och njuta av solnedgången.

När vi hunnit diskutera igenom dagens runda och kommit fram till att det kunde gått sämre men även ganska mycket bättre, tagit en uppfriskande dusch och landat lite packar vi upp en medhavd raqlettegrill och njuter av gotländska godsaker som vi inhandlat på ön. Det smakar ljuvligt, solen har gått ned och mörkret och lugnet har lagt sig över Golfklubben. Nu hörs endast vinden och havets brus.

Sällan har vi sovit så gott som efter gårdagens resande, drömgolf och ostbuffé.

Vi vaknar utvilade till ljudet av golfbollar som lämnar första hålets tee, kokar lite kaffe och planerar vilka bilder vi behöver. Här är det ganska tacksamt att rikta kameran åt nästan vilket håll som helst. En god frukost serveras i restaurangen och morgonpigga har redan gett sig ut på golfbanan.

Det är ännu finare väder idag och det är gott om folk på plats som vill spendera dagen med just golf eller att sitta på uteserveringen och njuta av solen.

Efter att vi fått ihop de bilder vi behöver till detta reportage är det dags att ge sig ut på banan igen. 18 hålsslingan är en vacker bana som bjuder på en hel del klurigheter. Eftersom den går från kust in mot Kronholmen och sedan ut mot Östersjön igen på andra sidan är det varierat väder under rundan. Råkar man vara ornitologiskt lagd bjuds här även på en hel del att se. Vissa hål har nästan helt tagits över av svärmande änder som försvinner ganska fort när de känner sig lite pressade av vita runda projektiler och vi ser svanar och en massa andra fjäderfän vi inte kan namnen på.

När rundan är avklarad har restaurangen som stänger lite tidigare under försäsongen försett oss i Fyrhuset med grill, hamburgare och tillbehör för kvällen. 

Servicen kan vi verkligen inte klaga på. I golfreceptionen har vi fått en engelsktalande vän som förklarat för vår fotograf att det är en speciell ny värld han hamnat i. Golf är verkligen lika belönande som det kan vara frustrerande. Helt enkelt ett ostoppbart begär för den som fastnar för det. Underbart.

Sjörövargrillning

Det friskar på utanför Fyrhuset så grillen får stå i lä men det är en fantastisk känsla att få starta grillsäsongen med denna utsikt och vetskapen om att Fetaliebröderna som ansågs vara hänsynslösa sjörövare sannolikt också grillat just här någon gång runt år 1395 gör det hela ännu mer speciellt. 

Vi avnjuter våra välsmakande pirathamburgare och språkar golf i munnen på varandra en bit in på småtimmarna. Många fina minnen har skapats på Visby GK och vi längtar redan tillbaka.

Fyrhuset - Visby GK

Unikt boende på Kronholmen

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Lars Holmberg
Skribent & Livsnjutare - KURATORN | Webb

Lasse har över 20 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation. Hjärtat ligger i Norr och han arbetar tätt med turismen där även om han nu huserar mest i söder. Bland de många passionerna finns musik, bastu och golf speciellt nära hjärtat. Alltid öppen för nya utmaningar och äventyr och älskar att träffa nytt folk.

, , , , , , , ,

Lars Holmberg

Lasse har över 20 års erfarenhet av marknadsföring och kommunikation. Hjärtat ligger i Norr och han arbetar tätt med turismen där även om han nu huserar mest i söder. Bland de många passionerna finns musik, bastu och golf speciellt nära hjärtat. Alltid öppen för nya utmaningar och äventyr och älskar att träffa nytt folk.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss