fbpx

Hotell Botanika

May 3, 2023 Hanna Felixon
"Ett lekfullt och flexibelt boende i hjärtat av Uppsala. Läs om vårt besök i de ombyggda studentbostäderna bredvid Linnéträdgården."

Sveriges äldsta botaniska trädgård där Carl von Linné arbetade och verkade utgör en spännande kontrast till hotellets 30-talsfunktionalism.

Vintern har hållit Sverige i ett hårt grepp under många månader den fredag i mitten av februari när vi bestämmer oss för att ta tåget till Uppsala för en minisemester i den vackra studentstaden. Förväntansfulla kliver vi av på Centralstationen som trots att den har dryga 10 år på nacken, för oss känns helt ny och modern. Mycket har hänt sedan vi själva pluggade på högskolor i andra delar av landet och frekvent besökte stadens nationer på studentleg i början av 2000-talet. Nu är vi nyfikna på vad Uppsala har att erbjuda i form av nöjen för oss som inte längre har tillgång till det sjudande studentlivet. Och det kommer visa sig att vi inte behöver bli besvikna alls!

Då vi har några timmar kvar innan vår bokade middag på Uppsala Mat och Dryck i det gamla anrika stationshuset, slinker vi in på en bar i närheten av Centralstationen och tar fram kartan. Alla ställen vi planerat att besöka visar sig ligga inom gångavstånd vilket blir en trevlig överraskning. Efter varsitt glas iskall Riesling tar vi vår kamerautrustning och rullväskor och promenerar gågatan fram i cirka 10 minuter mot Linnéträdgården och Hotell Botanika som slog upp sina portar i ny regi under pandemin. Det är där vi ska bo för natten. Vi har valt hotellet med omsorg, nyfikna på både deras inriktning med social och ekologisk hållbarhet med närodlade primörer och kryddor från bakgården och en del av personalen som befinner sig lite längre från arbetsmarknaden. Sen lockade även hotellets utbud av lek och spel som dart, pingis och shuffleboard samt boule under sommarhalvåret, samt dess omtalade mysiga och avslappnade atmosfär. 

Som ett youth hostel i en europeisk storstad

När vi kliver in i receptionen som inhyser både en bar och en artificiell men stämningsskapande brasa i den murade öppna spisen, slås vi direkt av hur ungt och välkomnande det känns. Perfekt för den som vill koppla av med en aw på den blommande innergården med spaljé och kulörta lyktor en varm försommarkväll eller en craft-beer en ruggig vinterfredag som denna. Hotellet är beläget i Klosettpalatset som uppfördes 1936 och blev Uppsalas första studentboende där varje bostad hade vattenklosett. Det märks att hotellet fortfarande inhyser studentbostäder, med långa korridorer och många små bostadsrum. Men också eftersom vi direkt känner oss hemmastadda och välkomna av den trevliga och gästvänliga personalen. Atmosfären liknas bäst vid ett youth hostel i en Europeisk storstad – ungt men lugnt, med visdomsord om livet skrivet med tavelkrita på väggarna och stora ytor för social samvaro med många gemensamma rum där man kan komma och gå ganska fritt. Hotellet har många gröna växter som passar bra med det botaniska temat.

Utsikt över Linnéträdgården

Vårt 24 kvadratmeter stora rum är av Superior-klass med ett vardagsrum och ett sovrum samt badrum i hallen. Utsikten från fönstren bjuder på en fin upplevelse av den lugna Linnéparken i vinterskrud som liksom vi tycks ligga och bida sin tid inför den prunkande våren. Sveriges äldsta botaniska trädgård där Carl von Linné arbetade och verkade utgör en spännande kontrast till hotellets 30-talsfunktionalism. Vi lägger oss på den stora sängen en stund och spanar ut på trädgården med dess vackra orangeri och prefektbostaden där Linné bodde med sin familj under sista halvan av 1700-talet. Sen blir det dags för en sen middag på stan med extra allt, med platser i baren precis vid det öppna köket där vi får följa de duktiga kockarnas hantverk och en förträfflig avsmakningsmeny i vegetarisk tappning med oväntade smaker. Med magar som förnöjt spänner som ballonger promenerar vi hem till hotellet i en sen timme men hinner ändå med en omgång shuffleboard och dart tillsammans med andra glada gäster innan klockan slår midnatt och det är dags att dra vidare i Uppsalanatten.

För att hedra den sena timmen tar vi nästa dag sovmorgon och känner oss väldigt lockade av att avnjuta några av de avkopplande skönhetsbehandlingar som finns att boka i receptionen. Det lägger vi istället på vår lista för kommande besök tillsammans med ett löfte om att prova Botanikas veganska flatbreadpizza som låter både god och hemmalagad. Vi begär i alla fall sen utcheckning innan vi avnjuter hotellets frukost som är av det mindre slaget men innehåller allt vi vill ha. Det blir till och med varsin nygräddad våffla som landar fint i magen innan vi checkar ut med varsin nyskummad cappuccino i näven.

Fika vid Fyrisån

Vi tillbringar återstoden av lördagsförmiddagen med en fin men blåsig promenad längs Fyrisån. När vi spankulerar längs vattnet träffar vi några utbytesstudenter från Sydeuropa samt hinner mata några Gräsänder med bröd som tilldelas oss av en trevlig Uppsalabo. Trots att vi redan är mätta och belåtna efter Botanikas frukost hinner vi avrunda vår minisemester med ett mysigt och Uppsala-obligatoriskt kondisbesök i vintersolen som får ån att glittra förföriskt, innan vi hoppar på ett eftermiddagståg och beger oss hem till huvudstaden igen.

Uppsala Hotell Botanika

Ett boende för alla mitt i Uppsala

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss