fbpx

Villa Lovik

December 8, 2021
December 8, 2021 Hanna Felixon
semester i sverige - Villa Lovik_infintypool
" Solen håller just på att gå upp över Nackalandet när vi glider ner i den varma källan"

Fina hundraåriga lindar ramar in havet utanför poolkanten

Den första snön har just kommit den här fredagen i början av december. Till ljudet av glada barnskratt i en närliggande pulkabacke kliver vi på bussen som ska ta oss från Ropsten till Villa Lovik på Lidingö. Ju längre ut på ön vi kommer, desto mer lantligt blir landskapet. Knotiga, hundraåriga lövträd, gnistrande snötäckta åkrar och glittrande hav passerar utanför bussfönstret. Sedan är vi framme.

På Villa Lovik är husdjur lika välkomna

En öppen eld omringad av sköna vilstolar med renskinn möter oss vid entrén. När vi kliver in blir vi istället mottagna av två Grand Danois som glatt skäller mot oss, medan vi stampar av snön. Vi får genast varsin badrock och tofflor i frotté och går den långa, glastäckta, korridoren ner mot hotellets relaxavdelning: Spa by Lovik.

Spa med öppen eld och infinitypool

Därinne finns ännu en öppen brasa prydd med granris, tända ljus och sköna soffor. Vi skyndar oss in i det trånga omklädningsrummet, smörjer in oss med väldoftande citrustvål från min personliga favorit Lilla Bruket, in i takduschen och sedan ut i den skymmande fredagseftermiddagen. Därute på altanen väntar Villa Loviks stora, varma infinitypool med utsikt över havet och Gåshaga tvärs över viken.

Med varsitt glas mousserande njuter vi sedan varenda minut av vår tilldelade spa-tid. När solen går ner färgas himlen rosa och det blir en magisk stund. När vi inte längre kan urskilja de åldriga lindarna eller strandremsan utanför poolkanten, går vi motvilligt upp ur det rykande badet.

Vårt rum ligger ovanför spa-avdelningen med samma fantastiska utsikt över havet. Det är litet, ljust och fräscht, med en helt rund himmelsäng prydd med en ljusgrön yllefilt från Klippans Yllefabrik. I badrummet hittar vi ett runt fönster där havet skymtas, och samma kvalitetsprodukter från Lilla Bruket på badrumshyllan. Rummet är mysigt och påminner nästan om en kajuta, man får lite grann känslan av att vara ute till havs.

Italienska smårätter där cevichen smäller högt

När det vankas middag sitter vi förväntansfulla i hotellets varma och ombonade restaurang och njuter av ett glas Riesling och Sancerre. Kocken Simon Linjaama har bakat dagens fröknäcke i restaurangens vedeldade pizzaugn. Till det får vi en lagom oljig tapenade och grissinin. Som entré serveras vi sedan smårätter med italienskt ursprung. Godast är de nyrökta räkorna, den perfekt syrliga tonfisk- och grönsakscevichen och pecorinon med torkade fikon. 

Bärig Siciliansk Mandarossa och hjortytterfilé

Till huvudrätt väljer vi mellan bakad hälleflundra med saffransrisotto, canneloni med ricotta och soltorkad tomat eller helstekt hjortytterfilé med parmesankrokett och svartvinbärssås. Valet faller på hjorten, som är medium rare och helt perfekt både i smak och konsistens. Parmesankroketten är smakrik och ganska tung, men med en rund och god eftersmak. Till det provar vi en väldigt god röd Mandarossa från Sicilien, som har en bärig och nästan bränd ton. Den är perfekt.

 

Dessertbuffé med himmelsk hallonpannacotta

Sedan går vi all in på dessertbuffén, som även den är både omsorgsfullt utvald med italienska förtecken. Vi saknar dock tiramisun, men blir lyckliga av både den perfekt söta och ändå syrliga hallonpannacottan och citronkakan med maräng.

Sedan kryper vi med mycket mätta magar ner i den runda, mjuka sängen. Ombonade mellan  yllefilten och de stora kuddarna hör vi vintervinden vina utanför kajutan. Och så blir det natt.

 

Morgonbad i soluppgången och cappuccino

Det är en ynnest att sedan vakna tidigt nästa morgon och förtjusta upptäcka både att den varma poolen har öppnat och att vi har god tid på oss att njuta där innan det är dags för vår sena lördagsfrukost. Solen håller just på att gå upp över Nackalandet  när vi glider ner i den varma källan. Dess efterlängtade vinterstrålar bildar en spegel på havsytan som fortsätter ner i det varma vattnet. Det är som att bada i guld. Där sitter vi sedan och ser fram emot den stora frukosten medan vi ser dagen gry över Svanholmens röda små stugor. 

Den goda cappuccinon som vi sedan själva får tillaga medan vi känner doften av den nybakade Loviklimpan från pizzaugnen kunde inte ha smakat bättre. Vi är mycket nöjda när det sedan bär av hemåt igen.

VILLA LOVIK

Ett mysigt konferenshotell med god mat och infinitypool vid havet

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss