fbpx

Varbergs Kusthotell

November 29, 2021
November 29, 2021 Hanna Felixon
semester i sverige_varberg_kusthotell_skyltar
"Vi slänger oss tjoande i vågorna medan dagen blir till kväll."

Varbergs kusthotell är ett välbesökt och stort spa med många saker att välja mellan.

När vi tagit backen ner från Varbergs stadskärna mot Apelviken och den blandning av surf shacks och finare etablissemanget som kantar den långa sandstranden, hamnar vi snart vid Varbergs Kusthotell och Spa.

Den ljusgula slottsliknande byggnaden från 1902 är belägen direkt vid havet och omringar en kullerstenstäckt borggård. Det är lätt att föreställa sig tiden då den pampiga byggnaden uppfördes som sanatorium för tuberkulossjuka mindre förmedlade barn, men det vilar för den skull inget sjukhusliknande alls över platsen.

Tvärtom, det öppna havet utanför entrén med sina vackra ljusa sanddyner och den friska havsbrisen som blåser liv i våra trötta själar inger förväntan inför ett lyxigt dygn i havets sällskap.

Stor spabutik och bastumosiga gäster

Det stora kusthotellet är ett populärt ställe, åtminstone denna oktoberhelg. På grund av storleken och de många gästerna är det lätt att försvinna i mängden och den anonymiteten passar oss väldigt bra. Bakom receptionsdelen och den välsorterade spa-butiken syns avslappnade spagäster, som bastumosiga och med badfrisyrer strosar runt med juiceglas i handen.

När vi checkar in får vi liksom alla andra en fin överraskning i form av varsin necessär med produktprover från Kerstin Florian. I den lilla väskan hittar vi kroppspeeling, rengöringskräm, närande ansiktskräm, kroppslotion och spirulinamask. Vi är med andra ord redo för att starta vårt spadygn i Sveriges enda Thalassospa.

Saltvattenspool på Varbergs Kusthotell

I det ljusa badet hittar vi en stor, uppvärmd pool med 32 gradigt renat men salt havsvatten, hämtat direkt från Kattegatts vågor utanför trädgården. Här finns också vilstolar där man kan njuta av sin juice och utsikten från de stora fönsterna. Vi styr dock kosan mot det inre rummet, där både torrbastu och ångbastu finns tillsammans med djupa varma pooler, en isvak och champagnepool. Där ligger vi en bra stund i det varma vattnet och svettas sen skönt i bastun.

Kallbadhus med egen brygga

Men det som ger oss allra störst behållning är hotellets kallbadhus med sin vida utsikt. Där tillbringar vi större delen av eftermiddagen både i torrbastun, fotbadet och vid brasan. Vi får också angenämt besök av Varbergs vinterbadarsällskap då vi med skräckblandad förtjusning tjoande dyker ner i det kalla havet utanför dörren.

När sedan mörkret sänker sig över de salta vågorna tar vi den upplysta gången längs skyddande buskage tillbaka till hotellet och vårt stora rymliga rum med utsikt över borggården. Kroppen känns rusig efter de kalla baden och det är en perfekt start på vår middag i den fullsatta hotellrestaurangen.

Mat från halländska gårdar

Kvällens meny inleds med konfiterad pilgrimsmussla, blomkålspure, parmesanost, rucola och tryffelolja för de som äter fisk. Vi vegetarianer serveras potatis- och purjolökssoppa med zucchini och marinerad kronärtskocka från halländska gårdar. Huvudrätten blir spetsbringa med ugnsrostad potatis, gräddsås och rostade morötter och vegetarisk rotfruktsgratäng med spetskål och stekt svamp.

Sommelier med koll på dessertvin

Till desserten kommer hotellets sommelier och serverar en av sina favoriter bland vita dessertvin. Det är så gott. Sötman tar alls inte över som i så många andra fall utan är helt balanserad, det är mineralrikt och svagt porlande. Vi får också prova ett mer traditionellt rött dessertvin till efterrätten som består av choklad- och cointreaukaka med hallon- och mascarponekräm.

Efter desserten är vi så mätta att vi först vill knyta oss i vårt fina rum, men äventyrslusten tar över och vi sätter igång projektet med att låna hotellets cyklar för att upptäcka Apelvikens nöjesutbud. Men när vi av en hjälpsam servitris får veta att allt är stängt tar vi istället en blinkande discobuss in till Varberg och bekantar oss med ett diskotek som trots oktober månad är fullpackat med blandade varbergsbor i typ alla åldrar som finns (i alla fall allt mellan 18 och 50).

Basturitual med morgondopp och frukost

Efter en sen discokväll är det extra underbart att nästa morgon innan frukosten, ta den korta stigen ner mot havet och uppleva en av hotellets basturitualer. En uppfriskande doft av eterisk olja slår emot oss i den varma bastun. Morgondoppet i havet är mycket uppiggande och det är med stor aptit vi avnjuter favoriter som ingefärsshots, äggröra och färsk ananas från den stora frukostbuffén innan avfärd.

Precis när tåget mot Öresund ska ta oss på nya äventyr söderut bestämmer vi oss för att så snart vi kan återvända till den lilla kuststaden. Varberg har helt klart ännu mer att upptäcka.

VARBERGS KUSTHOTELL

Stort spa med generösa produkter vid Hallands bästa surfstrand

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss