fbpx

HOTELL UTTER INN

June 1, 2021 Hanna Felixon
Undevattenshotellet Utter Inn i Västerås- Underwater hotel Utter Inn in Västerås, Sweden
"Ett stort stim abborrar kikar nyfiket på oss när vi ligger på de sköna sängarna."

Ett stormigt undervattensäventyr

Utter Inn är både ett konstprojekt och ett undervattenshotell i Mälaren. När vi var där blåste det hårt och den sjösjuke hade kanske vänt på klacken, men vi tog tillfället i akt att uppleva ett närapå stormigt undervattensäventyr. Att sova under vattenytan med abborrar som närmsta granne och utsikt över deras flykt från gammelgäddan lockade oss oavsett vädret och vi blev inte besvikna. Utter Inn är en upplevelse som sätter fantasin i rullning.

I Västerås östra hamn ligger en gummibåt med utombordsmotor och guppar i blåsten. Tillsammans med hotellvärden Peter Viberg tar den oss ut i Mälaren. Sommarens sista, eller om man så vill höstens första, segelbåtar far fram i den starka vinden. Efter några minuters båtfärd dyker det röda huset med vita knutar upp vid ytan, och på flytbryggan utanför står en solstol med benen i vattnet, som sköljer över bryggkanten.

Vi hittar mössor, en flytväst och några filtar och med hjälp av dem står vi ut en stund i kylan på vår altan och spanar in mot Västerås sky line.
Från utsidan ser huset ut som en bod, litet och smalt med sluttande tak. Ytterdörren kärvar en aning. På insidan ligger ett trångt gulmålat rum med runda fönster, ett mot hamnen och ett mot öar i septembergrönska. Vågorna är mjuka och passagerarfartyget m/s Elba har ännu inte passerat. Än så länge är allt således lugnt.

Ett blått draperi gömmer både tramptoalett och pyttepentry. Ett träskåp hänger ovanför och där ligger en ask åksjukepiller. Innan dessa ingick i utrustningen fick personalen då och då ge sig ut mitt i natten och hämta in sjösjuka gäster, men nu för tiden händer det inte så ofta. Ett inte särskilt nätt betonglock sitter i mitten av stugans golv. Där under finns en stege som sitter fast men svajar lite ändå, och leder ner till ett undervattensrum på dryga sex kvadratmeter. Det är där hotellets gäster sover. Vi klättrar ner.

Rummet känns lite som en bunker, men de fyra stora undervattensfönstren och väggarnas varma röda ton gör utrymmet mysigt. Gästerna på Utter-lnn befinner sig tre meter under vattenytan, och utsikten är något grumlig men rolig. Ett stort stim abborrar kikar nyfiket och förvånat in på oss när vi ligger på de sköna exklusiva sängarna och kvällen får en extra humoristisk krydda av att det då och då tittar fram ett abborrnylle bakom ens sällskap.

På kvällen friskar det i ordentligt. De solcellsdrivna lamporna flämtar, sängarna gungar och det låter ganska kraftigt i kättingarna som håller upp bunkern kring rummet. Det knakar och tjongar, kluckar och slår av och an. Det blåser åtta sekundmeter och rädslan kommer smygande, men vetskapen om att hotellet sitter fast med fartygskättingar får oss till slut att vaggas till sömns.

På morgonen har vinden om inte tilltagit, så fäst sin styrka. Frukostkaffet flyger sidledes några gånger innan det till slut kommer det ner dit det ska. Inga båtar syns till i det grå, piskande vattnet. I sängens välkomnande värme ligger vi och spanar efter den mytomspunna gäddan. Men bara abborrar syns till i det gula vattnet. Tills plötsligt en stor skugga kommer farande mot ett av fönstren. En stor stjärtfena glimmar till, och vi ser förväntansfullt fram emot den jakt som kommer att utspela sig framför vårt fönster mellan gäddan och abborrarna. Men, antiklimax. Endast en seg gös kommer fram och slickar lite förmätet i sig en alg som vuxit fast på rutan.

På land väntar hotellets initiativtagare och skapare, konstnären Mikael Genberg. Förutom Hotell Utter-lnn har han byggt ett trädhus i Västerås stadspark, Hotell Hackspett. Från början var varken Utter-lnn eller Hackspett tänkta som hotell. De byggdes som konstverk och handlade om alternativa boendemiljöer. Tanken var att den som ville kunde få låna husen efter behag. Mikael insåg att arbetet, kostnaderna och den allt större efterfrågan gjorde gratistanken omöjlig, vilket tvingade in honom i hotellbranschen. Han har fortfarande kvar den konstnärliga intentionen med hotellen, som egentligen inte är byggda för dem som bor där utan för åskådarna. Som hotellgäst deltar man i en konstinstallation. Nästa upplevelserika projekt, Luna Resort, är i full gång och om några år är det kanske möjligt att besöka ett rött hus med vita knutar på månen.

HOTELL UTTER INN

Undervattenshotell med sjöutsikt

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss