fbpx

Ulfsunda Slott

November 25, 2021
November 25, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige MatMalin Stora salen på Slottet
"Därbakom slottsporten öppnar sig en annan värld."

Ett riktigt slott nära stan

Det är en trevlig upptäckt att Ulfsunda Slott ligger så nära Stockholms innerstad. På bara 15 minuters färd med tvärbanan från Liljeholmen är vi framme – och glömmer snart Shellmacken som ligger utanför slottets grindar. För när vi väl har öppnat dem väntar en helt annan värld där bakom. Slottet från 1647 och dess flyglar ramar in en gräs- och stenlagd borggård. På andra sidan byggnaden ligger Mälaren med sina lugna promenadstråk och plötsligt känner man sig väldigt långt borta från både trafik och storstadsstress.

När vi öppnar den tunga slottsporten och kliver in får vi ett varmt välkomnande. Champagneflaskor och bubbel står uppdukade i receptionen som också är hotellets bar. I kön till incheckningen väntar två fyrbenta versioner av människans bästa vän med matte och husse. Synen av de lurviga gästerna gör oss vid extra gott mod. Hotellet har något för alla – både champagneälskare, romantiska sällskap, firande vänner och hundar trivs i de fina salongerna.

Rum med unik inredning på Ulfsunda Slott

Slottets 54 hotellrum och sviter är alla individuellt inredda. Vi får bo i en av flyglarna i rum 103. Där väntar en stor himmelsäng med stabil sängram i metall på oss. Från de djupa fönsternischerna har vi fin utsikt över naturen. Badrummet är grunt men väldigt mysigt med harmoniska vinklar och en generös spegel och varmt ljus. Vi upptäcker snabbt att vi gärna vill tillbringa mycket tid på vårt rum, men beger oss ändå snart på upptäcktsfärd i huvudbyggnadens salar.

Öppen brasa och biljard på slottet

På tredje våningen finns den stora salongen med öppen brasa och skyhöga golvlister. Vi hittar både en spelbar flygel och dito biljardbord i anslutande rum. På väggarna hänger imponerande porträtt av herrskapsfolk – ett av dem är flera meter högt. Bland 1600-talsmålningarna som finns i taket i Rikssalen hittar vi Phaeton med solspannet och Ikaros flykt.

Modern konst och film på toan

De pampiga porträtten har också fått sällskap av konst med mer moderna inslag. På ena väggen i vårt rum har New Yorkbaserade Peter Åström målat blåaktiga mönster. Vi hittar en gyllene bajskorv i trappan upp till salongen och en metallvägg med nitar och infälld tv-monitor på restaurangtoaletten. Medan man sitter och kontemplerar livet därinne kan man roa sig med att betrakta Nalle Puh och Nasse i färd med att blåsa ballonger på filmen som visas på monitorn.

Pinnbröd och champagne

Middagen startar med granskottsbuljong i träkåsor samt svamp- och tryffelkroketter. Vi får också varsitt svarvat pinnbröd. Det är en oväntad och rolig inledning på kvällen och särskilt den lite syrliga granskottsbuljongen faller oss väl i smaken.

Eftersom Ulfsunda är ett champagneslott är alla menyer komponerade så att man kan dricka champagne till maten. Det gör också våra vänner Malin och Tomas Turunen. Läs om deras upplevelse av menyn och Ulfsunda Slott på Matmalin.se. Den största överraskningen dryckesvis blir annars ett vitt Mandarossa från Sicilien med fin smak av mandel, som ingår i kvällens vinpaket.

 

Vegetariska tillbehör som egen rätt

Trots att den vegetariska menyn är samma som för de som äter kött fast man bara har “tagit bort” köttet, känns det inte som någon förlust. Smakerna är välmatchade och fina, där grönsakerna klarar att stå för sig själva i en egen rätt. Mellanrätten på kryddpicklad kålrot med smörskum och fröknäcke är ett bra exempel på detta.

Huvudrätten på syrlig kejsarhatt, bakad lök med frasig grönkål och mustig sås likaså. Desserten med choklad- och bärglass, blåbär och kaksmulor är helt perfekt och till det får vi bryggkaffe och whiskey.

Efter den goda middagen får vi besöka slottets välutrustade vinkällare och på väg hem mot vår flygel träffar vi en helt lyrisk gäst som tjoar på borggården. Han har just provat den vedeldade bastun nere vid sjön, som han ger en rejäl tumme upp.

Sen frukost är lyx

Att få lyxen att sova ut en lördagsmorgon och avnjuta slottsfrukost kl 11 hör inte vanligheterna bland de hotell vi semestrat på, så det är ett mycket nöjt sällskap som utvilade ses morgonen därpå. Sedan har vi ytterligare en halvtimme till att smälta maten i den stora sängen innan vi får uppleva den vedeldade bastuflotten. Där bjuds vi på en både urban och naturskön utsikt över Mälarvikar och tågbroar.

Vedeldad bastu smäller högst

Även vedeldad bastu är en raritet bland de hotell vi besökt och det är så mycket bättre än elvarianten. Våra förtjusta skrik när vi, efter att ha kastat på mer vatten på de fräsande hällarna, slänger oss i det iskalla vattnet roar en av vikens fiskare som står och kastar spö vid bryggan. Till ljudet av hans skratt tar vi våra väskor och åker hem med tvärbanan igen. Det blir en rolig avslutning på en fin vistelse. Vi kommer gärna tillbaka!

ULFSUNDA SLOTT

God mat, champagne och vedeldad bastu på Stockholms närmaste slott

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss