fbpx

Surflogiet på Gotland

November 7, 2021
November 7, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige - bo direkt vid havet på Surflogiet
"Vi sitter i varsin solstol utanför vårt tält och lyssnar på vågorna. Ljudet gör att ett speciellt lugn blandat med lycka och lite vördnad infinner sig. "

Exklusivt boende på Tofta strand

På Tofta strand utanför Visby hittade vi Surflogiet som var ett fantastiskt boende i lyxtält, där naturen och vågornas brus satte tonen för hela vår upplevelse. På ett avslappnat och trevligt logi med stor omsorg om omgivningarna, en spektakulär bastu och väldigt god mat tillbringade vi en enastående kväll och morgon. Därför blev vår vistelse något utöver det vanliga och ett dygn som vi sent ska glömma.

Vi svänger av vägen från Visby mot Toftas vidsträckta stränder och möts av en helt annan stillhet än i staden. Den trafikerade vägen blir som upplöst i en lång sandstrand. Där har det vuxit fram en liten by av stora tält med toppiga tak.  De sticker upp som beigea kullar lite här och var mellan strandängarna.

En träskylt med svart text berättar att vi kommit fram till Surflogiet. Här har den som känner sig hemma i surfkulturen verkligen hamnat rätt. Vid husknuten finns nämligen baljor för våtdräkterna och från trädkronorna hänger både korgstolar och vita hängmattor. Där kan man ligga bekvämt medan man spanar på havet. Mellan tält och lyktor råder därför den avslappnade atmosfär som känns igen från andra platser. Här är jakten och väntan på den perfekta vågen ett både bekvämt och konstant tillstånd.

Många aktiviteter för den som gillar brädsport och yoga

Men Surflogiet är för den skull inte exkluderande eller till enbart för en viss kultur. Däremot är det ett ställe som passar bäst för den som vill uppleva ett dygn med naturen. Det sägs av inbitna surfare att just vid den här stranden är förhållandena mer lämpade för att paddla SUP än att ägna sig åt just vågsurfing. Vill man hellre stanna på land finns även då mycket att sysselsätta sig med. Bland aktiviteterna som erbjuds hittar man både meditation, yoga och massage. Utanför strandbaren har man till och med en liten skateramp i trä som brukar husera skateskolor för barn. Det finns alltså väldigt många skäl till att besöka och trivas på Surflogiet. Gotlänningen Carl Ewald med personal har skapat en fin plats som visar stor omsorg både om detaljer och om den ständigt närvarande naturen.

Efter att vi hälsats välkomna av den trevliga personalen är det dags att hitta vårt tält. Vi tar den upptrampade stigen längs med havet och den låga buskvegetationen. Med sandiga fötter kryssar vi mellan tälten. Den unga personalen kör vårt bagage i en omgjord golfbil och vi slipper därför dra våra rullväskor i det tjorviga underlaget.

Vårt hem för natten är Västergarn, som är beläget under de krumma hundraåriga martallarna. Precis där stranden går över i grönska hittar vi det. Vi öppnar mynningen och blir helt blown away av vad som väntar oss när vi dragit ner dragkedjan och kryper in.

Lyxig camping och bastu på stranden

Glamping och konceptet med lyxcamping har förvisso funnits ett tag men vårt tält gör oss ändå lite smått överlyckliga. Det är snyggt, det är mysigt och det är lyxigt. Inredningen är gjort med omsorg om varenda detalj. Tältets – eller rummets – absoluta mittpunkt är den stora Hästensängen. Den är prydd med en generös, varm och mjuk yllefilt från Klippans Yllefabrik. Runt om står sittpuffar med grå ullplädar från Gotlands bryggeri. De har också fyllt minibaren med varenda ölsort ur sitt sortiment. En träbyrå med stor spegel står vid andra sidan sängen och längs ena väggen har man byggt upp en soffa. Elkaminen ser nästan äkta ut och vi längtar direkt efter det mysiga i att få tända den. Det gör alltså absolut ingenting att den kommande augustinattens kyla smyger sig på runt hörnet.

Men innan vi får krypa in framför braskaminen bär det av på besök hos några vänner i Tofta och vi får låna två robusta cyklar för ändamålet. Vi är dock snart tillbaka igen på stranden eftersom den fina eluppvärmda bastun lockar med sin utsikt över havet. När solen går ner och färgar himlen först orange och sen rosa är det helt magiskt att sitta i det cylinderformade lilla varma rummet och spana ut över vågorna. Stunden avslutas med ett dopp i det skummande vattnet innan mörkret helt omgärdat oss.

Ekodrinkar med hemlagade ingredienser

I receptionen och det stora restaurangtältet hörs det trivsamma sorlet från glada middagssällskap. Där kan både övernattande gäster och grannar njuta av kvalitetsstreetfood, barens signaturdrinkar på ekologisk sprit eller spela ett parti schack med personalen. I strandbaren bland de upplysta träden möter vi den för säsongen nyanställda mixologen Birk Öhrlund, som ger oss spännande drinkrecept. Hon berättar därefter att hon och barpersonalen kokar alla ingredienser med råvaror från ön. Årets boom av hemmestrande svenskar har medfört mycket kokande –  alltså har de stått och rört ihop 1500 liter virke bara under sommaren. Vi provar efter denna lockande beskrivning varsin Roma Tonic, med rosmarin- och grapefruktinfuserad lag och ekologiskt gin. De är helt enkelt svingoda.

Generös streetfood-middag på Surflogiet

När det sedan blir dags för middag inne i den varma receptionsbyggnaden är vi hungriga som vargar. Men våra saftiga och minst sagt generösa burgare av falafel och tempeh med gotländska grönsaker är ändå mer än vi orkar äta upp. Vi får därför lämna mycket av de hemmagjorda potatischipsen och den friterade sötpotatisen, trots att allt är försvinnande gott.

Precis innan kvällen går över i natt bjuder naturen på en vacker stund. Vi sitter i varsin solstol av trä utanför vårt tält och lyssnar på vågorna. Vi ser dem inte, men ljudet räcker för att ett speciellt lugn ska infinna sig. Hade det inte varit för några regndroppar och den lockande kaminen i vårt tält, skulle vi nog ha blivit sittande där hela natten med havet.

Sand mellan lakanen kan göra en glad

Att tälta på en strand kan vara nog så romantiskt om man inte lider av fobi mot sand i sängen eller besök av småkryp. Är man lagd åt det hållet ska man helt enkelt inte välja att sova mitt i naturen. Men vi blir bara glada när vi sent omsider kryper ner i den sjukt sköna sängen och känner lite sand mellan lakanen. Vi somnar sedan lyckligt till ljudet av ett stilla regn mot tältduken. Det blir en av de finaste och bekvämaste tältnätter vi haft i våra liv.

Nästa morgon när vi slår upp ögonen hänger regnmolnen tunga över stranden. Men det är uppehåll och vi får njuta av en god utomhusfrukost. Vid tältöppningen står nämligen en låda med yoghurt, granola, juice och smörgåsar och väntar på oss. Det blir till och med ett morgondopp i vågorna och medan vi skruvar av locket från kaffetermosen ser vi molnen skingras vid horisonten. Surflogiet gör sig med det redo för en ny, magisk, dag.

SURFLOGIET

Bo rakt på stranden i lyxtält med spektakulär utsikt över öppet hav.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss