fbpx

Stubben i Norrqvarn

June 8, 2021
June 8, 2021 Hanna Felixon
"Barnen kastar sig i sängen och glasspapper yr i luften. Några vuxna tassar också intresserat förbi utanför, och snart är vi ett helt kompani inne i stubben. "

Sanna De Mander

På äventyr bland stubbar och svampar

Vid Göta kanal finns ett äventyrligt boende för barnfamiljer där du kan bo över i ett sagoland av snidade stubbar, flugsvampar och karljohansvampar och känna dig som ett riktigt troll för en natt. Motorsågskonstnären Sören Niklasson har skapat dessa fyra boenden av trä, betong och plywood, med barnens kanal och slussområdet precis utanför knuten.

Efter att vi tillbringat tre timmar i järnvägsstoppet Töreboda och självklart åkt Sveriges minsta färja, den handdragna Lina för 50 öre turen ett antal gånger, kommer Törebodas enda taxichaufför och hämtar oss. Parallellt med landsvägen rinner Göta kanal, men den syns inte för all grönska. Man blir därför lika förvånad varje gång det passerar en båtmast på ängen.

Väster om Töreboda står en gul slussbyggnad med skylten Norrqvarn övre. Stora täta träd ramar in landskapet och på gräsmattan ner mot vattnet ligger Barnens minikanal en värld full med slussar, vattenhjul, bryggor och byar. Uppe i en backe en bit längre bort står en stubbe. Som man kan bo i. Utanför reser sig fyra troner av trä och i ryggarna är reliefer av vargar, tranor och björn skulpterade. Där sitter ett gäng barn på cykelsemester från Orust och kalasar på glass. De blir väldigt entusiastiska över att vi ska bo i stubben och springer in så fort vi satt nyckeln i dörren.

Entrén är mörk och trång. Det porlar från ett litet vattenfall och i de barkliknande väggarna sitter lampor gömda och sprider ett trolskt sken. Takets årsringar ser nästan äkta ut. En stämningshöjande fuskbrasa brinner i ena hörnet och den smala svarta skorstenen på taket bidrar till den rätta känslan. Svensk skogsinredning blandas med asiatiska bambumöbler och plastblommor. En stor säng, liknande en släde i midvinterskrud, tar upp det mesta av utrymmet. De tjocka benen av trä går ända upp i taket och pryds av facklor och murgröna. På bädden ligger en snöleopardmönstrad pläd och skinnkuddar röda som oxblod. Ovanför vakar två örnar. Barnen kastar sig i sängen och glasspapper yr i luften. Några vuxna tassar också intresserat förbi utanför, och snart är vi ett helt kompani inne i stubben.
.

En motorsåg väsnas utanför fönstret. Sören Niklasson bygger stubbar så sågspånen yr:

— Jag hyrde ett hus i Tiveden en tid, men hade ingen plats för mina gäster. Efter en resa till Kalifornien där de till och med har byggt vägar genom jättelika redwoodträdstammar blev jag intresserad av att bygga något liknande hemma och sen kom jag att tänka på Elsa Beskows bok Hattstugan. Så jag byggde helt enkelt en likadan åt mina gäster, berättar han. Först väckte idén en hel del skratt, men också nyfikenhet. Många ville redan då komma och titta på det udda gästhuset. När Sören flyttade till Västergötland, monterade han ner hela stubben och Göta kanalbolag blev genast intresserade av att använda den för turistverksamhet. Sedan dess har den stått vid Norrqvarns sluss och fått äran att inhysa både utländska gäster och brudpar. En och annan kändis har också synts till. Med lekfullhet har motorsågskonstnären skapat en fantasifull miljö vid kanalen. Originalstubben har fått sällskap av en större byggnad med plats för fyra personer, en familjestubbe dubbelsäng och snidad våningssäng för de små. En mycket liten dörr i ena roten tyder på att det även kommer att bo troll här.

Ute på bryggcaféet dricker semestrande svenskar och några tyskar öl från trakten. Världens bästa öl avslöjar etiketten. Segelbåtar glider sakta förbi och slussas vidare bara en liten bit från bryggan där vi sitter. Det är en bred publik på plats. Barnfamiljer, pensionärer, medelålders och tonåringar trängs caféet. på kvällen samlas festsugna till en sedvanlig trubadurkväll med allsång och fortsatt drickande av världens bästa öl.

STUBBEN VID GÖTA KANAL

Familjeäventyr bland svampar och troll

 • Var?
  Lyrestad
 • Vad?
  Övernatta i en stubbe eller svamp och känn dig som ett troll
 • Varför?
  Det är en barndröm att få krypa in i en stubbe eller en svamp och sova en natt. Som taget ur en Elsa Beskow-bok.
 • www
  www.norrqvarn.se/

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

  Skicka ett meddelande direkt till oss