fbpx

Stora hotellet i Fjällbacka

June 8, 2021
June 8, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige- Bo på Stora Hotellet i Fjällbacka - Stay in Fjällbacka, Sweden, and experience the westcoast islands and the whole world in one hotel
"Att öppna dörren är som att kliva rakt in i Indien: matta turkosa väggar, gulmålat tak och vackra tyger i skimrande färger. "

På resa över de sju haven med Fjällbacka som sluthamn

I Fjällbacka kan du uppleva alla världens hamnstäder – genom att checka in på Stora Hotellet. Varje rum är inrett efter den ökände kapten Klassens favorithamnar – från Sydamerika, via Nordafrika och Polartrakterna. Att ligga i en jacuzzi kaklad med den vackraste mosaik från Marocko samtidigt som du spanar ut över västkustska klippor och njuter av ett mousserande vin från hotellets restaurang är en fantasieggande och fantastiskt avkopplande upplevelse.

Året är 1901. Kapten Charles Klassen från Fjällbacka seglar jorden runt och befinner sig mitt i det heta Indien. Tyger i de grannaste färger. Kryddor brännande som eld. Kvinnorna uppträder som kastlösa glädjeflickor och den mystiska fröken Sheba förför honom med sin skönhet.Hemma i Fjällbacka sitter Klassens bror troget och väntar. I de brev som dimper ner från kaptenen avslöjas heta romanser, filosofiska tankar om livet och en dröm om att en dag öppna ett hotell i hemorten inspirerat av de äventyr han upplevt på sina vilda seglatser. Seklet senare är det precis vad Ulla-Lena Bogesjö och Lars-Erik Persson gör. Inspirerade av Klassen och hans äventyr påbörjar de det stora projektet med att renovera och inreda Stora Hotellet i Fjällbacka med möbler och accessoarer inköpta på deras resor världen över.

I den trånga backen ner mot båthamnen tornar hotellet upp sig. Den typiskt bohuslänska fasaden lyser nymålat blå och avslöjar inte alls vad som väntar på insidan. Trots sitt namn och det ganska stora antalet rum känns hotellet personligt och litet, mycket på grund av den omsorg som lagts ner på varje detalj. Lampor gjorda av strutsäggsskal, stora bruna koffertar och rosaskimrande snäckor från fjärran stränder har ersatt den mer traditionella lobbyinredningen.

Medan du väntar kan du slå dig ner på en lockande divan med mjuka kuddar och vila dina fötter på murriga orientaliska mat. tor. Halvliggande i möblemanget är det lätt att drömma sig bort till främmande länder och svunna tider. En beduin rider sakta på sin kamel genom Sahara med tusen stjärnor tindrande på natthimlen. En högljudd torghandlare i Marrakech försöker lockande sälja sin sista pumpa. Ett ihärdigt tutande hörs från den grälla tuk-tuken i Bangkok och på avstånd hörs klockorna från ett vindspel i Guatemala klinga försiktigt i vinden.

En inte alltför brant trappa leder upp till korridoren med hotellrum. Alla bär de namn efter hamnar kapten Klassen härjat i, flickor han tjusats av och upptäcktsresande han beundrat. Återskapade brev till brodern introducerar rummen, och orden på det kantstötta, gulnande papperet väcker nyfikenhet om vad som döljer sig bakom dörren. Sheba, glädjeflickan från Bombay; en av alla flickor Kapten Charles Klassen tjusades av. Att öppna dörren är som att kliva rakt in i Indien. Matta turkosa väggar, gulmålat tak och vackra tyger i skimrande färger blandas med koloniala möbler och gudsfigurer. I ett hörn står ett snirkligt podium med några plastinramade gurus att tillbe. Badrummet vaktas av en bengalisk tiger i trä och i lerkrukan bredvid vajar stora påfågelfjädrar av vinddraget från takfönstret. Att kakelsättarna fått fritt spelrum för sin kreativitet märks tydligt. Hemliga mönster gömmer sig i mosaikgolvet och i ena väggen glimmar en blå stjärna av glas. Utanför river den svenska höststormen båtarnas segel, och att ligga på den skimrande indiska sängen och titta ut över Bohusläns skärgård i kuling är en kontrastrik upplevelse.

I svitkorridoren lite längre bort har den amerikanska kontinentens upptäckare Columbus fått en stor etagevåning uppkallad efter sig. Sovrummet är ljust med inspiration från inkakulturen och Spanien. Naturmaterialen och de varma jordfärgerna i rummet skapar harmoni och på den rustika himmelsängen av mörkt trä vilar kuddar och täcken i indianmönster. Två snidade pallar står placerade bredvid och hjälper dig upp i den höga tronen. I badrummet har stjärnhimlen fallit ner och himlakropparna visar vägen till ett stort nedsänkt badkar.

På Stora Hotellet avlöser den ena kontinenten snabbt den andra. På 23 rum har du hunnit jorden runt och genom färger, lukter och former flytt verkligheten för en stund. Detaljer, så som det blodröda spetsöverkastet i Havanna och den gamla trattgrammofonen i Buenos Aires, för tanken till spännande kulturer och förflyttar dig till en bakgata i Argentina bland blodiga biffar och tango. Och taklampornas svaga surrande gör sitt för att man ska bli kvar där ett tag.

STORA HOTELLET I FJÄLLBACKA

Upptäcktsresande runt hela världens hamnstäder i Fjällbacka

 • Var?
  Fjällbacka
 • Vad?
  Hotell som inspirerats från världens alla hörn
 • Varför?
  Det är fantasieggande att få bo på ett hotell som på ett och samma ställe samlar hela världen innanför sina väggar.
 • www
  www.shfjallbacka.se

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

  Skicka ett meddelande direkt till oss