fbpx

Stenungsbaden

July 25, 2021 Hanna Felixon
Stenungsbaden Yacht Club - Header
"När äventyrslusten är mättad är det dags för beachvolleyboll i eftermiddagssolen. Två av hotellets andra gäster ansluter spontant till den hårda, men rättvisa matchen."

Ett avslappnat och familjärt spahotell med magisk utsikt över Västerhavet.

Stenungsbadens Yacht Club når du med bara någon halvtimmes tågfärd från Göteborgs Central. Trots den korta resan hamnar du i en helt annan miljö med de vackra, blånande kullarna längs kustremsan mot Tjörn och Orust. Här finns många aktiviteter för den som vill och ett nybyggt spa med bastulandskap, samt bastuflotte i det salta Västerhavet. Maten och vinet är av överraskande hög kvalitet och stämningen är familjär, avslappnad och väldigt trevlig. Det är ett ställe att åka till med lite äldre barn, ett stort gäng med vänner eller på tu man hand.

Ett extremt högtryck har satt sina spår i hela södra Sverige denna julimånad och det är därför en smärre välsignelse att lämna den dallrande hettan och stillastående luften över Göteborgs asfalterade gator för att möta havet. Vi tar tåget från centralstationen och på bara en halvtimme når vi kustorten Stenungsund. Många av de vi träffar på resan nickar igenkännande när vi nämner att vi ska besöka Stenungsbadens Yacht Club – Stenungsbaden i folkmun-  som är en hotellklassiker från 1960-talets början belägen vid inloppet till öarna Tjörn och Orust. När vi kliver av på det lilla torget är vi minst sagt svettiga men promenaden över bron som förbinder fastlandet med Södra Stenungsön går snabbt. Snart har vi nått Stenungsbaden och tagit det efterlängtade förmiddagsdoppet i 23 gradigt hav. Sedan sitter vi uppflugna på den långa träpiren och dinglar med benen över ytan. Snowboardåkaren Felix Mobärg, som har slagit följe med oss ut, väljer bland våtdräkter och tillhörande hjälmar och knäpper på sig flyboarden som hotellets aktivitetscenter erbjuder de gäster som vill – och vågar – prova. Med ett snabbt dyk är han nere i havet och vattenskotern, som med hjälp av sina drygt 300 hästkrafter ska fylla den 9 meter långa slangen och med hjälp av den skjuta upp honom i luften, tar fart. Efter några svajiga försök flyger han upp ur vattnet och cruisar i höjd med masttoppen på en segelbåt, vars besättning applåderar när han passerar dem i en luftakrobat som slutar i ett dyk på huvudet ner i havet igen.

När äventyrslusten och suget efter vattensport är mättade hos oss alla är det dags för en väl tilltagen räksallad och dess vegetariska alternativ på bryggrestaurangen Kookaburra och beachvolleybollmatch i eftermiddagssolen utanför Stenungsbadens spa. Medan en av oss lägger sig och njuter av brisen i en av spaets generösa, benvita hängmattor ansluter ett par av hotellets andra gäster spontant till den hårda, men rättvisa matchen. Sanden yr och ett nyfiket sällskap med tonåringar ser ut att vilja delta, men efter en stunds tvekan försvinner de längs det klippkantade trädäcket mot den stundande familjelunchen på Kookaburra.

Vi checkar in på hotellet vid 15-tiden i ett deluxerum med glasburspråk varifrån det råder en fantastisk utsikt över havet och de blånande bergen längs kustremsan mot Orust och Tjörn. Någon har omsorgsfullt ställt en påse godsaker på soffbordet med en handskriven önskan om att vi ska ha en fin vistelse. På kingsize-sängen med mörka träpelare ligger badrockar och tofflor och iklädda dem går vi den korta promenaden till hotellets nyrenoverade spa som ångar i värmen. Där finns gott om plats för att hämta andan i de stora vilstolarna som står uppradade på första parkett mot havet längs panoramafönstren. I den stora poolen simmar ett par gäster till trivsamt sorl och bakom dem finns ett helt bastulandskap med både ångbastu, turkiskt bad, två torrbastur samt isbad. Vi tar dock sikte mot den ljumma utomhuspoolen och sätter oss där med varsitt glas perfekt torrt Prosecco och njuter av utsikten över hamnen och de rundslipade klipporna. Därute guppar en eluppvärmd, vitmålad bastuflotte som vi nästan får helt för oss själva och så går den fina sommareftermiddagen över till en ännu finare sommarkväll, medan vi njuter av salta bad och värmen på de rustika trähällarna.

Det råder en familjär, avslappnad och gemytlig atmosfär över Stenungsbaden och dess omgivningar. Både bland de övriga gästerna, som gärna slår sig i samspråk med oss och varandra och bland personalen. Det är lätt att förstå varför- Stenungsbaden är helt enkelt ett ställe där det är lätt att trivas och som lyckas med kombinationen av lyx, avslappning och gemyt med en på sina ställen luggsliten charm. Det finns mycket att hitta på här för den som vill och hotellet erbjuder bland annat SUP-paddling, ribbåtturer, hummerlotteri, hinderbanor, biljard, rundpingis och olika sällskapsspel. Originalbyggnaden från 1902 har vuxit i etapper under olika tidsepoker på både bredden och höjden, vilket märks på det varierade arkitektoniska uttrycket för den som betraktar hotellet från utsidan. Mysigast är det i de äldsta partierna vid receptionen med sin svarta elflygel, soffgrupp och biljardbord. Här finns också den luftiga restaurangen med  panoramavy över kusten där vi avnjuter en generös trerätters middag. Den inleds med vegetarisk romtoast, följt av len ricottafylld färsk tortellini med valnötter, samt en flexibelt och omsorgsfullt ordnad vegetariskt alternativ huvudrätt helt enligt våra önskemål: potatisgratäng med  parmesangrillad aubergine. 

Middagen avslutas med citronstänkt cheesecake serverad i glas och ett utsökt gott och lagom sött dessertvin. Serveringspersonalen, som är så trevlig och charmig att vi knappt vill gå därifrån, visar oss efter middagen runt i hotellets egen vinkällare. Den har byggts upp under många år med mogna och goda viner, som också serveras i restaurangen. Där chefar Per Blomqvist, som under åren 2003-2006 arbetat med Nobelfesten. De första åren hade han och kollegan Magnus Lindström och deras Göteborgsrestaurang Swedish Taste ansvaret för hela Nobelfesten och de två senare ansvarade Per för bankettens mat och dryck. Han är för kvällen bortrest från Stenungsbaden, men har lämnat en lapp vid några av vinerna där det står att de är till salu för den som är sugen. Efter rundturen är det dags för EM-final i fotboll som vinns av ett lyckligt Italien mot ett England i tårar. Vi höjer en skål och lämnar hotellbaren till ljudet av både jubel och besvikelse från de andra bargästerna. Utanför vårt rum står en soffgrupp där vi får nya vänner som njuter av utsikten och som vi efter den ekologiska frukosten nästa dag träffar på en spontan brunch med bad. Det blir en så trevlig tillställning att vi vill avboka vår hemresa och stanna ännu en natt. Tyvärr är alla tåg fullbokade på grund av nyupptäckt reslust hos semestrande svenskar, så vi tvingas tillslut ta ett hastigt farväl av Stenungsbaden och våra nya vänner och hoppar sen på bussen tillbaka till Göteborg. Med det salta havet kvar på huden och med en trevlig känsla i magen beger vi oss sen hem med tåget till Stockholm och Östersjön igen.

STENUGNSBADEN

Ett avslappnat, trevligt och familjärt spahotell på västkusten med många aktiviteter.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss