fbpx

Rusthållargården i Arild

November 29, 2021
November 29, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige - Arild på Kullahalvön
"Utsikten från vår säng och den stora balkongen är helt enkelt magisk."

Rusthållargården i Arild bjuder på storlagen utsikt och mysiga rum.

Att resa med den skånska lokaltrafiken mellan orterna på Kullahalvön under lågsäsong verkar vara ett svårlöst uppdrag. Vi gör ändå ett tappert försök en kylig lördag i början av oktober.  Det slutar med några timmars väntan på en väldigt trevlig taxichaufför som kör oss från det avslappnade och gulliga Mölle, till ett märkbart stramare men vackert Arild och Rusthållargården som badar i höstsolen.

Vi känner oss lättade av att vara framme vid vår destination när vi går in på Rusthållargårdens uppfart. Förutom det mycket vackra hantverket i 1600-talsbyggnaden är utsikten det som slår oss när vi checkar in.

Utanför loungens panoramafönster är det bara hav och åter hav som möter oss. Vi möts även av ett trevligt besked att varsitt fotbad väntar i hotellets spa. Där blir vi väldigt varmt mottagna av värdinnorna. Med tassarna i len och mineralrik tång sitter vi sedan i soffan framför brasan och njuter.

Rusthållargården höll kungen med soldater

Hotellbyggnadens historia sträcker sig så långt bak i tiden som till år 1675. Då lade gråsten från Krapperups slott grunden till Rusthållargården. När sedan Karl XI:s inledde sin regentperiod med skånska kriget mot Danmark, höll gårdens ägare kungens armé med soldater och hästar. De inkvarterades i gårdens bostäder och stall.

Under början av 1800-talet hittade badgästerna till Kullahalvön. Då fick gården tillåtelse att driva krogrörelse. Det egna brännvinet tillverkades i det stenhus som fortfarande finns kvar på ägorna. Rusthållargården fick namnet Hotel Arild. Det blev ett av de första ställena i byn som erbjöd både övernattning och mat, med riktigt gott renommé.

Första parkett mot Arilds öppna hav

När vi checkat in i vårt rum i Kaptensbyggnaden har vi även där första parkett mot det vackra havet. Utsikten är slående både från vår sköna säng och generösa balkong. Att tillbringa ett dygn med den vyn är helt enkelt oslagbart.

I byggnadens källare finns en relaxavdelning med bubbelpool, bastu och en mindre pool. Inredningen har några år på nacken. Planerna är vid vårt besök att utöka den nyare spaavdelningen i huvudbyggnaden med utomhuspooler, vilket vi tror kommer bli en stor succé. Men det är ändå väldigt lyxigt att vi har en relaxavdelning så nära vårt rum, dit vi har access nästan hela vår vistelse. Vore det inte för den stundande middagen hade vi gärna suttit i de sköna stolarna där nere hela vår kväll.

Populär restaurang på somrig glasveranda

Utsikten är såklart slående även från hotellets fullsatta restaurang i den somriga och fina glasverandan. Den är fylld med rosa Mårbackapelargoner i de spröjsade fönstren, precis som sig bör på somriga verandor.

Vi serveras ett väldigt gott och hembakat knäckebröd som fått sin svärta av bläckfiskbläck. Sedan följer en vegetarisk trerätters middag. Förrätten är en kejsarhatt med perfekt konsistens tillsammans med brytost och hallonbalsamico.

Lokalproducerade viner från Arilds vingård

Entrén matchas i vinpaketet med ett lokalproducerat Lysekilla Orange från Arilds vingård. Smakkombinationerna i rätten tillsammans med sommelieren Julias föreslagna vin överraskar och ger våra smaklökar en spännande upplevelse. Huvudrätten består av pumpapuré i sjögräs och picklad blomkål, som tyvärr inte blir någon favorit. Men det föreslagna vita vinet Cave de Tain är krispigt och väldigt gott. Desserten blir däremot en fullträff. Den består av mandelsorbet som är precis lagom söt och till det vaniljsyltad pumpa med saltsöta pumpakärnor.

Rusthållargårdens mat – med i White Guide

Av originalmenyn att döma är även kötträtterna kombinerade av oväntade smaker och många av råvarorna som används kommer även på den menyn från lokala producenter. Restaurangen är med i White Guides urval och många gäster har hittat hit, bland annat ett stort festsällskap där jubilaren närmar sig 80. Hotellets stora uteservering som håller både trubadurkvällar och andra evenemang på somrarna måste vara smått magisk att besöka en varm afton i juli.

 Väntan i den vackra hamnen

Söndagens frukost har allt man kan önska förutom espresso, så med varsin stor kopp bryggkaffe njuter vi av det hembakta brödet och lyssnar fascinerat till de andra gästernas samtal runt bordet. Hotellet stänger sedan för helgen och vi blir strandsatta ett par timmar i den vackra men blåsiga hamnen och funderar över hur vi ska ta oss vidare på vårt skåneäventyr.

Det visar sig ändå gå ganska bra och på bussen mot Höganäs passerar vi flera ställen som vi bara måste besöka en annan gång. Vi träffar också en mycket rakryggad och vänlig dam från Mölle som hjälper oss vilsna stockholmare på vår väg hem till storstaden igen.

RUSTHÅLLARGÅRDEN I ARILD

Vacker utsikt och lokalproducerat vin på Kullahalvön.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss