fbpx

Gåsemora kvarn

June 4, 2021
June 4, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige-bo i kvarnen på Stora Gåsemora Fårö- Sleep in a mill on Fårö Sweden
"Kanske hör vi ljudet av en våg, eller så är det bara tjurarna som andas."

Sanna De Mander

Gåsemora kvarn på Fårö har enbart havet och de betande djuren som granne

Fårös landskap med vidsträckta åkermarker, klapperstensstränder som skiftar i olika kritiga nyanser och ett oändligt öppet hav där ögat kan vila ända in i horisonten gör många förälskade. Här har vi hittat ett unikt boende långt från festande besökare där du kan vara själv med havet och de betande djuren. Boendet är i en gammal kvarn med många spännande historier bakom sig.

På mindre än en timme har vi kört sträckan Visby-Fårösund och hinner precis med den sista färjan för dagen. Där asfalten tar slut ser vi stenskylten med texten Stora Gåsemora. Längs den smala vägen ligger karaktäristiska kalkstenshus med branta agtäckta tak. Vi är framme.

Landskapet öppnar sig och tar oss med storm. Vidsträckta åkermarker, klapperstensstränder som skiftar i olika grå nyanser och ett oändligt öppet hav där ögat kan titta hur långt som helst.
Över stenmuren reser sig kvarnen. De vitmurade väggarna lyser mot den annalkande valborgskvällens molntunga himmel. Det ser ut att bli regn.
Kvarnbyggnaden står avskilt på en åker som vetter ner mot havet. Runt omkring huserar ett gäng tjurar. De kommer fram till oss och stirrar artigt när vi närmar oss kvarnen.

Nyckeln sitter i. Vi hamnar rakt i köket. Det ena köksfönstret vetter mot gården, det andra mot åkrarna och havet. I den vitkalkade muren står ett oläsligt namn inristat. Lite högre upp finns avtrycket av en hand.
Den smala trätrappan leder upp mot ett romantiskt sovrum med en stor dubbelsäng, en fåtölj och en byrå att förvara sina medhavda pinaler i. Två fönster på var sida av rummet gör det ljust och skapar rymd. Trappan upp till nästa våning knarrar lite och är ganska brant. Det rum som möter oss här är som en koja. Ett mysigt litet hemligt krypin, en given plats för kojtörstande att sova i. Här saknas fönster och risken att sova alldeles för länge är överhängande skön.
Högst upp ligger ett vardagsrum med havsutsikt och en liten tv att glo på. Rummet är enkelt, men utsikten och atmosfären gör det inbjudande och vackert. Det öppna fönstret släpper in en fuktig doft av hav och ko.

I kväll serveras middag i den nybyggda restaurangen. Den stora ljusa matsalen rymmer, förutom oss, ett 80-årskalas med spridda åldrar. Det är Sylve och hans gäng som äter kaipsoppe med osttoasts.
En brasa sprakar i den öppna kalkstensspisen och inredningen är traditionellt gotländsk med fårskinn, trä och sten. Efter kaffet är Sylve på väg till Fårö kyrka med sitt födelsedagskalas för att, på traditionellt Fårövis, hälsa våren välkommen. Vi följer efter i vår röda hyrbil.

Kyrkan är fullsatt. Vi klämmer oss ner bredvid en liten Ville och hans pappa. De tar fram en psalmbok som genast får knöliga sidor i Villes hand. Barnkören sjunger Uti vår hage ackompanjerade på gitarr. I början är sången lite blyg och det gäller nog att hålla tungan rätt i mun om alla svåra orden skall komma med. Men i refrängen kläms det i ordentligt.

Brasan tänds i Kyrkviken, och vi går ut i den kyliga kvällen. Värmen från elden sprider sig över stranden och blundar man kan man känna sommaren narras bakom viken. Kören sjunger och hundar skäller ilsket eller förtjust, det är nog en blandad upplevelse. Efter att ha lyssnat till hundskall, Vintern rasat ut och Dugamla, dufria åker vi tillbaka till Gåsemora och kvarnen.

Tjurarna står och sover i skuggorna. Någon av dem lägger sig ner med en 700-kilosduns just när vi går förbi. Lampan i köksfönstret sprider ett varmt sken på den steniga åkern. Vi sätter oss högst upp under taket och lyssnar på tystnaden som tar sig in genom fönstret. Kanske hör vi ljudet av en våg, eller så är det bara tjurarna som andas.

På morgonen serverar Birgitta Söderlund frukost i den stora matsalen. Klockan är strax efter åtta och årets första majsol letar sig försiktigt in genom de stora fönstren och ritar ränder på de gamla gotländska stolarna.
Sylves födelsedagskalas sitter redan till bords. Till efterrätt utlovas en klunk starkt gotländskt färsköl, men efter lite eftertanke kommer Birgitta fram till att allt gått åt under nattens festande.

GÅSEMORA KVARN

Bo i en gammal kvarn på Fårö med utsikt över ängar, boskap och klapperstenskantat hav.

 • Var?
  Stora Gåsemora gård, Fårö
 • Vad?
  Övernatta i en gammal kvarn med utsikt över havet
 • Varför?
  Fårö med sitt speciella ljus, sina klapperstensstränder och agtäckta vitkalkade hus är en väldigt speciell plats. Att bo på lugna Gåsemora Kvarn är en spännande men rofylld upplevelse där du enbart har boskapen som granne.
 • www
  www.gasemora.se

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

  Skicka ett meddelande direkt till oss