fbpx

Falknästet

June 4, 2021
June 4, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige - Falknästet i Kullabergs naturreservat - Falknästet in the Kullabergs nature reserve in Skåne, Sweden
" I Falknästet kan våra gäster vara helt ostörda med naturen."

Joachim Persson

Exklusiv övernattning med utsikt som nästan får en att tappa andan.

Kullabergs naturreservat i Skåne har en vild och vacker natur, med piskande hav mot branta, bråddjupa klippavsatser. Ett extraordinärt tillhåll för klättrare och surfare, men också naturälskare av den lite lugnare sorten. På en klippavsats med panoramafönster mot öppet hav ligger Falknästet där du kan sova helt ensam med naturen. Ett stort ekbord fyller den enda rummet som bäddas till en dubbelsäng där du kan ligga i timmar och spana på vågor och fartyg på väg mot den danska kusten.

Doften av salt hav och tång letar sig in i bilen när vi åker genom åkrar och bokskogar. På flera ställen stannar människor till och beundrar utsikten från den vindlande vägen. På andra ställen spelas det golf. En kungsörn lyfter från banan just som en välklädd dam svingar sin klubba och träffar den hårda vita bollen.

Tillsynsmannen, naturguiden och entreprenören Joachim Persson åker energiskt fram och tillbaka i Kullabergs naturreservat med sin jeep. Med effektiva steg tar han sen täten till Kullens fyr. Vi kryssar mellan barnvagnar, naturentusiaster, extremsportare och pensionärer. Där stupet är som brantast står varningsskyltar uppsatta och genast vaknar lusten att luta sig över kanten och kika ner mot havet som slår mot de vassa stenarna långt under fyren. Längst ut på den enorma klippavsatsen vid fyrens högra sida balanserar Falknästet, en från utsidan sett ganska trist skapelse. Grå cement och en liten glugg är allt som syns från vägen. Inga skyltar eller annan information avslöjar vad som egentligen finns där innanför.

Dörren öppnas och ett enormt hav breder ut sig framför oss. Hela väggen är ett stort fönster mot Kattegatt där Ostindiefararen Götheborg just seglar förbi med vågorna rykande om stäven. Mitt i rummet hänger ett 800 kilo tungt ekbord i tjocka kättingar från taket och väggarna pryds av svenskt skiffer. Inredningen är av sparsmakad skeppskaraktär med omsorgsfullt utvalda detaljer. Falknästet kan förvandlas till en svit för två, proceduren sägs ta ett par timmar. För några få exklusiva gäster om året placeras en specialsydd madrass på det hängande ekbordet och det bäddas med äkta sidenlakan.

— I Falknästet kan våra gäster vara helt ostörda med naturen, säger Joachim.

 

FALKNÄSTET

Bo längst ut på en klippa i Kullabergs naturreservat med spektakulär utsikt över öppet hav.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss