fbpx

Dömle Herrgård

November 26, 2021
November 26, 2021 Hanna Felixon
Dömle Herrgård har hjärtat på rätta stället - Photo: Lars Holmberg
"Att se hur skogen höljs i kvällsdimma och trädgården lyses upp av lyktor är magiskt."

Dömle - en herrgård med hjärtat på rätta stället

När vi passerar Karlstad skiftar plötsligt landskapet utanför fönstret. De blånande bergen skymtar i horisonten och Klarälven glittrar utmed vägen. Lövträd som rodnar i topparna kantar vår framfart medan solens värmande strålar kikar fram mellan lövverken. Äntligen är vi i Värmland. Vi svänger av riksväg 62 och åker sakta genom den täta allén som leder upp till Dömle Herrgård.

På gårdsplanen passerar vi den röda träkyrkan och det gamla klocktornet av sten där många bröllopspar har sagt ja till varandra. Utanför den vita herrgårdsbyggnaden från 1400 -talet är ett hjärta planterat av röda blommor, något som ska visa sig vara en väldigt talande symbol för hela vår upplevelse. Men just nu vet vi inget om detta, utan passerar elden som brinner vid entrén och kliver in.

 

Rustikt på Dömle Herrgård

I receptionen möts vi av mörkblå tapeter med gyllene mönster, det hänger små och stora flytvästar i garderoben och stora, sköna fåtöljer står placerade bredvid disken och mot baren. Vi checkar in i herrgårdsbyggnadens rum 1600, som är stort och rymligt med soffgrupp och en rustik träbalk i original som rumsavdelare.

Till vår glädje finns också en espressomaskin och styrkta av varsin kopp beger vi oss ut bland knotiga lindar, ekar och kastanjer och välklippta gräsmattor som trots septemberkylan blomstrar av ängsblommor i sluttningen ner mot Smårissjön.

Golf till ljudet av Klarälvens brus

På herrgårdens ägor och promenadavstånd från receptionen ligger Forshaga-Deje GK. Hälften av oss, iklädda tweedkostym och golfkläder, tar klubborna över axeln och släntrar över till banan. Första hålet ligger vackert precis intill sjön med utsikt över bastun och bubbelpoolerna vid bryggan. Sedan leder en vit liten bro över till nästa hål med Klarälven brusande invid broräcket.

Vi hittar bra tips från proffsen i banguiden, både vad gäller vilken del av fairway vi ska sikta på i hål 2, hur långt eller kort inspelet på 5:an ska vara och för vem det är smart att ta fram drivern på hål 6.

De fyra timmarna på banan går snabbt. Det är en mysig och varierande bana med både skog, bunkrar, vatten och högt gräs – alla de hinder som vi inte vill hamna i men som vi ändå såklart hittar. Det är ganska långt mellan vissa hål, så vi får gå en del, men det gör oss inget alls för det är vackert här. Banan är varierad och vissa hål går över älven vilket gör det lite extra utmanande. De flesta greenerna är välskötta och välklippta men några skulle kanske må bra av lite kortare strån. Efter de 18 hålen är vi frusna och väldigt sugna på bastu och varma bubbelbad.

Nyinvigt spa med sjöutsikt

I en nybyggnad från 2018 ligger Dömle Herrgårds nästan nyinvigda spa. När det stod klart i slutet av 2019 kom pandemin och satte krokben för planerna, men den fina anläggningen har till vår lycka just öppnat igen. Väldoften från lyxiga produkter från tyska Babor slår emot oss när vi kliver in i den varma och mysiga receptionen, där en väldigt trevlig spavärdinna möter oss med ett lika varmt leende.

Och sen är det helt magiskt att med ett glas iskall champagne från Bollinger, krypa ner i den varma bubbelpoolen på soldäck och titta ut över de knotiga lövträden, björkdungen vid strandkanten och dimman som just lättar över bergen runt sjön.

Öppen brasa och bubbelpool

I skymningen flyttar vi in i salongen där det brinner en brasa och tillbringar säkert ytterligare en timma i inomhuspoolerna och bastun som vi får helt för oss själva. Sen blir det dags att prova en vitaminampull för ansiktet som vi köpt i shopen och som ska göra underverk för huden. Och faktiskt, den hösttrötta uppsynen strålar lite extra av vitamininjektionen och vi är med det både uppklädda, nygolfade och rosiga samt väldigt redo för middag.

Middag med överraskningar

På väg ner till matsalen möter vi en man som lite nervöst vankar av och an i den stora salen utanför vårt rum. Det visar sig att han har åkt hit från Karlstad för att fria till en av kvällens middagsgäster. Vi skyndar oss ner för att inte missa ögonblicket.

Personalen i matsalen har dukat åt oss med utsikt över de andra gästerna under ett ornamenterat porträtt av Karl XIV Johan i guld. Vi överraskas med varsitt glas Bollinger av hovmästaren Caisa, som är kunnig, lyhörd och påläst med en underfundig humor och varm värmländska som gör kvällen extra rolig och trevlig.

DÖMLE HERRGÅRD

Vila sinnena på en vackert belägen värmländsk herrgård med spa, god mat och golf runt knuten.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss