fbpx

HOTELL ANDRUM OCH SJUNDE HIMLEN

June 1, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige- trädhotellet Hotell Andrum-Treehotel Andrum Sweden
"Vi vaknar av att mathissen med frukost är på väg upp och hittar en korg hängande i en lina utanför vårt fönster. Allt är inbäddat i små spännande paket."

Vaggad till sömns i trädkronorna

Hotell Andrum och Sjunde himlen är två trädhotell i närheten av Hornborgarsjön i Västergötland. Det småskaliga och mycket personliga boendet lockar många gäster och fågelskådare som avnjuter en hemlagad frukost bland ekens grenar i väntan på den berömda trandansen. Vi letade upp båda dessa boenden på grund av deras charm och vår nyfikenhet på hur det känns att sova i en trädkoja med hög komfort.

På en kulle, inbäddad av skog och ängar ligger hotell Andrum sex meter upp i en ek. Trädkronan svajar i vinden men kojan rör sig dock inte märkbart. Några fåglar verkar nöjda över blåsten och glider nonchalant förbi.
Upp går vi. Trappan känns stabil och det är ett stadigt staket uppsatt kring boningen. Även den höjdrädde kan känna sig trygg här. Ekens mossbevuxna stam och krokiga grenar gör oss sällskap på altanen och bladverket sluter sig kring det röda huset.

Inne i kojan väntar en stor fruktkorg och i kylen står en flaska mousserande. Väggarna är målade i Carl Larssonfärger. Blå- och vitrutiga gardiner ramar in alla tre fönstren som vetter åt olika väderstreck. Den stora dubbelsängen har värdparets son konstruerat och går imponerande nog att göra till fyra sovplatser, hörnsoffa eller konferensbord för åtta personer. Någon har omtänksamt ställt en bukett vårblommor på bordet. Spröda växer käringtand, mormors glasögon, maskrosor, mandelblom, syrener och lupiner på ängarna. Solen tittar fram och sprider sitt ljus på åkermarkerna och på en och annan glad ko. Traktorerna står på söndagsvila och samlar krafter inför morgondagen.

Bänkade i ett av de tidigare utfodringsbåsen berättar Ann-Charlotte och Bo historien bakom deras verksamhet. Gården drevs på traditionellt vis men då inkomsterna inte räckte till krävdes nya affärsområden. Bo fick en idé om hur de skulle bli miljonärer. De skulle odla purjolökar. De satsade på 90 000 stycken purjolöksplantor och jobbade dag och natt med sin odling. Miljonerna lyste dock med sin frånvaro, och när traktorn gick sönder av all purjoplöjning blev vinsten till slut endast 1000 kronor.

Nästa satsning blev ekologiskt odlade grönsaker och spannmål. De byggde även en bagarstuga och kunde sälja hällgräddat bröd. De kånkade ut alla hönor ur ladugården och startade kafé bland utfodringsbåsen. Den första förfrågan om att ha bröllopsfest kom fort, och då de inte kunde härbärgera sina gäster kläckte Bo ytterligare en idé. En trädkoja i den gamla eken. Sin höjdrädsla till trots började Bo byggnationen av Andrummet som stod färdigt 2004.

Det är fortfarande ljust då vi lämnat ladan och beger oss upp för kullen till Andrummet. Vinden har friskat i ytterligare och kojan rör sig lite. Att ligga mitt ibland trädarmarna, vaggade av vinden gör att kvällen snabbt blir till natt.

Vi vaknar av att mathissen med frukost är på väg upp och hittar en korg hängande i en lina utanför vårt fönster. Allt är inbäddat i små spännande paket. Det nybakade brödet från caféets bagarstuga ligger, fortfarande varmt, insvept i en rutig linneduk. Minipajer, ost ystad i trakten och jordgubbssylt från gården finns också i korgen.

Hotell Andrum ligger inte långt från Hornborgarsjön där över 12 000 tranor samlas under våren för att rasta och dansa. Ett hav av turister vallfärdar varje år till sjön för att uppleva den speciella naturen och fenomenet med de stora dansande fåglarna. Under tiden kokar Bo och Ann-Charlotte enorma mängder rödbetssoppa som värmer upp de frusna fågelskådarna.

HOTELL ANDRUM

Trädhotell uppe i en ek

 • Var?
  Falköping
 • Vad?
  Trädhotell i närheten av Hornborgarsjön
 • Varför?
  Att sova i en pittoresk liten stuga uppe i en ek med världens gulligaste värdpar som tar hand om dig med omsorg är verkligen att rekommendera.
 • www
  www.islanna.com

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

  Skicka ett meddelande direkt till oss