fbpx

Trosa Stadshotell & Spa

November 29, 2021
November 29, 2021 Hanna Felixon
Semester i Sverige_äldre loftgång på Trosa stadshotell
" Det är något särskilt med gamla stadshotell. Fantasin kring vad som hänt i salarna under århundradens lopp är aldrig långt borta."

Laura Camino

Punchverandor och stjärnhimmel i varma källan

En solig höstdag i slutet av september lämnar vi storstaden för ett dygns avkoppling och miljöombyte på Trosa Stadshotell & Spa. Vi tar direktbussen från Liljeholmen i Stockholm och efter en timma är vi framme i den lilla sörmländska, mysiga skärgårdsstaden. Trötta i fötterna efter att ha nått Världens Ände, som udden där vi stått och blickat ut över havet kallas, checkar vi in på det mysiga stadshotellet.

Stjärnhimmel och varm källa

Vi dyker direkt ner i det fina spa som ligger i en angränsande byggnad. Där finns ett fint aromarum som doftar ljuvligt av eteriska oljor med varma soffor i mosaik, en torrbastu, ångbastu och en 38-gradig varm källa. Vänder man näsan upp i taket kan ögonen vila på en tänd stjärnhimmel av ljus som formar riktiga stjärnbilder. Vi ser både Stora och Lilla Björn medan vi omsluts av det varma vattnet.

För den som vill njuta av något gott i badet går det bra att ringa till receptionen för en munsbit, ett glas mousserande eller kall öl. Annars kan man svalka sig med den hink med iskallt vatten som finns i en av duscharna.

Mysigt att fantisera vid öppen brasa

Det är något särskilt med gamla stadshotell. Fantasin kring vad som hänt i salarna under århundradens lopp är aldrig långt borta och uppflugna i varsin fåtölj framför den öppna brasan sitter vi nybadade i loungen och spånar på historier. En krittavla hänger bredvid brasan och på den står namnen på omsusade manliga författare som hållit hov i huset under 1900-talets första hälft. August Strindberg, Harry Martinson och Gunnar Ekelöf är några av de namn som går att utläsa på tavlan över resande gäster.

Från fiskare till socitetsliv

Den väldigt kunniga och hjälpsamma receptionisten Janne berättar historien för oss om Stadshotellet. Då Trosas fiskarbefolkning i slutet av 1800-talet fick svårt att livnära sig på fisket uppkom en ny näring; att locka till sig de badgäster som i enlighet med tidens anda sökte sig ut från staden till den rena havsluften och stärkande bad.

Men gästerna var under de första årtiondena inte speciellt benägna att ta några dopp i havet, så stadens styrande beslutade att uppföra ett varmbadhus i anslutning till Stadshotellet. Där kunde den utschasade överklassen njuta av hälsobringande bad och massage. Man byggde även ett kallbadhus vid hamninloppet och så småningom blev Trosa både badort och kurort för societeten och de mer bemedlade stadsborna.

Författarna höll hov på Trosa Stadshotell och Spa

Det visar sig av Jannes berättelse att alla herrarna från krittavlan och fler därtill har haft anknytning till Trosa och besökt Stadshotellets salonger. Många av dem har bott i den gula trävillan som tidigare inkvarterade stadshotellets publik innan det fd stadshuset på 1860-talet kunde erbjuda rum till alla som kom till orten. Först i raden av författare att upptäcka stadshotellets gästfrihet var Albert Engström, i början av förra seklet. Många av hans satiriska artiklar i tidningen Strix utspelade sig i hotellets miljöer.

I början av 1930-talet träffades ett gäng författare bestående av Josef Kjellgren, Erik Asklund, Harry Martinsson, Gustaf Sandgren och Artur Lundkvist i hotellträdgården för litterära rådslag. De flesta av dem hade sina syrentorp i omgivningarna. Under samma tid tillbringade Ivar Lo-Johansson somrarna på Mörkö i skärgården och besökte ofta Stadshotellet för en god middag innan ångbåten återvände till Stockholm.

Punchverandor och Operakällaren

Det var också i hotellets lummiga trädgård med sina tre punchverandor badgästerna ur societeten och de litterära högdjuren höll sina festligheter. Den berömda Trosapunschen var given på dessa fester, den serverades också på Operakällaren i Stockholm där de hemresta sommargästerna under hösten kunde träffas över ett glas och skåla för svunna dagar i sitt semesterparadis. När det blir dags för middag sticker Janne till oss ett glas för att vi ska få provsmaka den berömda drycken.

Sen sitter vi i den gamla 1800-talsdelen som byggdes seklet efter de ödesdigra rysshärjningar som skakade stora delar av Stockholms skärgård. 1867 blev det forna rådhuset Trosa Stadshotell och i de mysiga salarna med sina kakelugnar och meterhöga golvlister intar vi vår romantiska supé.

God risotto på Trosa Stadshotell

Middagen inleds med saftiga filbröd i miniformat bakade i hotellets kök, till det får vi gräddig kantarelltoast med picklad rödlök. Huvudrätten är en god risotto på karljohanssvamp och palsternacka som bryter av smakerna fint, ackompanjerad av mjukt Amarone från italienska Valpolicella. Menyn avslutas med en söt och syrlig limecheesecake med kanderade limeskal och maräng. Vi sover sedan gott i dubbelsängen med lakan i ekologisk kammad bomull i vårt tysta och rymliga rum som ligger mot den lugna gatan.

Final med snittar och bubbel

Dagen därpå får vi åter njuta av filbrödet i matsalen tillsammans med espressokaffe, frukter och hemlagad müsli. Innan vi lämnar det mysiga hotellet serveras vi bubbel och snittar med Trosabakelsen av havtorn som final.

TROSA STADSHOTELL & SPA

Vila sinnena framför den öppna brasan och njut av stjärnhimlen i den varma källan på hotellets spa.

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss