fbpx

Arctic Bath

November 12, 2024
November 12, 2024 Hanna Felixon
"Plötsligt öppnar sig ett fantastiskt landskap invid den vindlande älven."

Mitt i Luleåälven ligger Arctic Bath med sina 12 hotellrum...

Just efter att vi har lämnat det lilla norrbottniska samhället Harads, ca 20 minuters bilfärd nordväst om Luleå, tar vi en till synes hemlig väg ner mot Luleälven för att besöka lyxhotellet Arctic Bath. Vi tror först att vi åkt fel efter den lilla skogsvägen, men snart ser vi en diskret skylt om att vägen är till för hotellgäster – men inte till vilket hotell… Det är tydligt att Arctic Bath håller sitt löfte om diskretion och är måna om sina gästers integritet. Vägen visar sig leda oss helt rätt. Plötsligt öppnar sig ett fantastiskt landskap invid den vindlande älven. Idel gran och björk med skägglav växande på stammarna som är ett säkert tecken på att här är luften alldeles ren och frisk. Vi kliver ur bilen och slås av den makalösa tystnad som råder, trots att vi hör enstaka bilar på vägen ovanför i byn är intrycket av stillhet bestående.

Mitt i Luleåälven ligger Arctic Bath med sina 12 hotellrum utplacerade i separata hus både på land och på pontoner ute i vattnet. Hotellrummen är byggda i rena vinklar med fasader i järnvitriolbetsad tall, signerade arkitekterna Bertil Harström och Johan Kauppi. De 6 flytande hotellrummen har varsin privat terrass och badstege där man kan njuta av isbad, norrsken eller midnattssol, och 6 sviter signerade arkitekten AnnKatrin Lundqvist belägna på pålar just i skogsbrynet. Vi möts av en trevlig personal och visas till ett av de största landhusen, en svit för 5 personer. Därinne är det en mycket stilren, nordisk inredning från bland annat Klippan och Carpe Diem en braskamin eldad med pellets och ett rymligt, helkaklat badrum i nordisk granit i sobra färger samt ett rundat badkar och rikligt med lyxiga produkter från lappländska märket C/0 Gerd. En spiraltrappa leder upp till ett loft med sovplats för 3 personer och en stor lyxig kingsize säng står i allrummet. Men bäst av allt är den fantastiska utsikten från de stora fönstren som går från golv till tak och som täcker hela den ena gaveln som vetter mot älven. Det känns som om vi skulle kunna sitta här i tystnad och bara njuta av landskapet där utanför i flera dygn. Vi blir sugna på en lokal gin från minibaren och gör oss hemma i rummet.

Bastuflotten som blev lyxhotell

Hotellet med sitt exklusiva  och vackra läge startades av lokala entreprenörer, som efter succén med Tree Hotel som ligger i andra änden av byn, hade idén att starta en bastuflotte i älven. Sedan blev satsningen något helt annat, ett hotell med ambitionen att vara i absolut toppklass med stor kärlek och omsorg för gästerna och i så stor mån det är möjligt, samarbeten med lokala och hållbara producenter både vad gäller råvaror i det omtalade köket, lokala guider och lokala leverantörer i inredningen.

Spaupplevelse mitt i Luleåälven

När vi suttit och drömt oss bort någon timme är det dags att avnjuta hotellets spa som ligger i en cirkelformad byggnad, med karaktäristiskt tak som ser ut som omkullvält timmer, eller ett väldigt stort fågelbo. Det är en hyllning till timmerflottningen som i åratal skett längs Lule älv och taket består av just timmerstockar. Vi får varsin kimono och badkläder, samt ett litet spa-kit och kliver in i byggnaden. Cirkelns mitt utgörs av ett runt hål, eller pool där man kan doppa sig rakt i älven, som den här julikvällen faktiskt håller hela 18 grader. Det är inte svårt att tänka sig spänningen i att bada där i midvinter under sprakande norrsken, men sommaren ger också en fin, men helt annan upplevelse.

På bryggan ut mot älven finns badstegar och jacuzzis som håller 38 grader. Men först provar vi såklart de tre bastur som gömmer sig i badets hjärta, två stora torrbastur med kaminer och bastustenar ända upp mot taket, också de är eldade med pellets. En ångbastu finns också tillhands men snart skyndar vi oss tjoande ut ur värmen och dyker ner i det kalla vattnet. Känslan av vattnet i älven mot huden är väldigt mjuk och len. Man känner att vattnet är rent, och uppfriskande är det verkligen efter vår bilresa och den varma sommardagen. Sedan tillbringar vi några timmar i ömsom jacuzzin, ömsom älven och avnjuter varsin drink gjord av lokala smaker på temat gin från norrbotten blandat med stänk av björksav samt fläder.

Middag i högtidlig stämning

Vid 18.30 serveras en fast middagsmeny för alla gäster, som just denna dag utgörs av två par från trakten, ett franskt par som reser runt i sin jeep, två personer till och så vi fyra vänner. Det är en väldigt lugn och nästan högtidlig stämning runt borden och vi försöker hålla oss så tysta vi bara kan trots att vi har ganska mycket att prata om.

Vi serveras en välkomponerad trerättersmeny med lokala råvaror och ett matchat vinpaket. Entrérätten presenteras på ett spektakulärt vis under en glaskupa med rök som slingrar sig mot taket när personalen lyfter på locken. Därunder finns en god rätt på tomater odlade i Haradstrakten, ett mjukt skummigt täcke på fermenterad potatis, krispiga inslag och rökiga smaker för oss vegetarianer och med lättrökt röding för dem som äter kött och fisk. Till det paras ett krispigt vitt vin. 

Huvudrätten består av renfiléer tillagade medium rare, samt rotsaker, lätt sås som hälls från en tillbringare av den trevliga servitören, samt lingon. Till vegetarianerna blir det istället lilafärgad blomkål,  broccoli, samt smör och lingon och späda primörer. Till det ett mjukt men fylligt rött vin från Frankrike.

Måltiden inleds mycket väl med extremt rena smaker och särskilt det krispiga och rökiga inslaget i det vegetariska alternativet smakar mycket bra. Även renfilén är himmelskt god och smälter i munnen. Menyn avslutas stilrent med vit chokladmousseterrin med hallon och ett lagom sött dessertvin. Vi provar alltså bara tre rätter från menyn men det 8-rättiga alternativet rekommenderas, eftersom utbudet av restauranger i Harads består av endast en mysig bistro/café som inte har öppet speciellt sent.

Efter middagen avnjuter vi en god kaffe framför den vackra utsikten från vårt panoramafönstret och solen som nästan aldrig går ner så här års, skiner inbjudande över älven som framåt småtimmarna täcks av en förförisk dimma. Och med de blånande bergen som fond ser vi solen återkomma en timme senare för att skina återigen in genom fönstret och nog är det en mycket magisk och exklusiv plats vi har hamnat på. Vi sover också som ovaggade barn medan skogen utanför fönstret sakta susar behagligt och elden i braskaminen klirrar som den is som släpper på våren från älven utanför.

Nästa morgon blir vi än en gång hänförda av utsikten som väntar när vi öppnar de stora persiennerna från fönstret. Vi känner oss rika, både på upplevelsen av naturen och av det smakfullt inredda rummet med sina panoramafönster. 

Vi är riktigt hungriga när det efter en rivigt varm bastu och ett kvickt dopp i älven serveras frukost vid vårt bord. Från menyn kan man beställa lax, stekt ägg, våfflor, en brödkorg med ost, melon och vindruvor samt marmelad. Vi dricker blåbärsdryck och njuter av den goda frukosten. Vi tar ett bad och packar ihop oss och det är med ett lyckligt leende vi stiger in i bilen och tackar för ett mycket fint dygn på Arctic Bath.

ARCTIC BATH

Spahotell på Luleåälven

Författaren/författarna till artikeln

Författarprofil
Hanna Felixon
Redaktör & Skribent - Semester i Sverige | Webb

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil.

Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.

, , , , , , , , , , ,

Hanna Felixon

Hanna har 20 års erfarenhet av att bevaka turism för olika internationella och nationella magasin, är författare till boken Udda Bon- annorlunda hotell i Sverige (Klister förlag) tillsammans med Sanna de Mander och har rest till en mängd olika destinationer i Sverige helt utan flyg, körkort eller bil. Hanna vill gärna upptäcka allt Sverige har att erbjuda och gärna genom att vågsurfa. Hon är dessutom fd. turistbyråentreprenör i Stockholms ytterskärgård och internationellt på den Europeiska marknaden som skandinavisk marknadschef för den karibiska ön Aruba.
Våra senaste reportage
Sverige är ett stort litet land att upptäcka. Vill du hänga med på vår resa?

Skriv in din epost här för att få vårt nyhetsbrev. Vi spammar inte!
Vårt nyhetsbrev går ut när vi har något nytt och värt att berätta om, som något fint resmål eller fina erbjudanden vi inte vill att ni ska missa.

Skicka ett meddelande direkt till oss här:

    Skicka ett meddelande direkt till oss